Обрат във версията за смъртта на младежа от Враца

Оказалият му първа помощ планински спасител допуска, че може да е инфаркт

Обвинените за убийството на Тодор Йорданов

Не побой, а внезапен инфаркт може да се окаже причина за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Това стана ясно от разказа на Мариян Иванов - първият, който е оказал помощ на загиналото момче. Към момента все още не е излязла окончателната медицинска експертиза за причината за смъртта на ученика.

По случая бяха задържани братята Десислав и Иван Дамянови, известни с прякора Поничките. Първоначално те бяха обвинени в нанасяне на лека телесна повреда и причиняване на смърт по непредпазливост, но след силен обществен натиск и личната намеса на главния прокурор Сотир Цацаров обвинението им беше променено в умишлено убийство, което се наказва с доживотен затвор.

Днес пред националните медии оказалият първа помощ на загиналото момче планински спасител Мариан Иванов разказа неговата гледна точка по случая. До момента той все още не е разпитан от съда, стана ясно от думите му.

Мариян Иванов каза, че не е видял бой и че скандалът с удари се е случил преди да отиде там.

"Когато момчето вече падна, някой се затича с едно шише с вода, майката каза: "Никой да не го пипа, той си има здравословни проблеми". Аз първоначално предположих, че е епилептик, такъв човек не се пипа, те сами възстановяват жизнени функции. След секунди, когато някой тръгна да го мокри с вода, аз само привиках: "Не го мокри", за да не попадне вода в устата и да не се задави. В този момент майката започна да крещи: "Той умира, той умира, има ли някой, който може да му помогне". Аз вече взех решението, че оставам лицето, което взе бокса и ще оказвам някаква помощ.

Момчето се свлече по портата, опита се да се изправи на два, на три пъти, тогава аз, приятелката му, майката...вече в този момент не знам кой накъде дърпаше. Аз го поставих да легне, първо му обърнах главата надолу, ако има попаднала вода, да не се задави, нямаше.

Когато го спуснахме да легне, той нямаше пулс, аз не улавях пулс, защото съм манипулирал с тези неща. Не се улавяше пулс както на врата, така и на ръцете, както и на гърдите, когато после гледах за някакви травми, преди да правя сърдечен масаж. Той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото, но не се улавяше дори и сърдечна дейност", разказа Мариян Иванов.

На въпроса защо не е повикана линейка, планинският спасител отговори така: "Когато аз се обадих на 112, никой нямаше нужда от спешна медицинска помощ. Едно посинено око и една разбита уста не са за спешна медицинска помощ. Нямаше никакви наранявания по лицето, по носа и в устата. Защото, когато реанимирам, аз първо гледам да няма външни предмети в устата, които да го задавят, да затруднят дишане, както и да няма отнякъде кръвотечение. Една капка кръв да му влезе в дихателните пътища и да се задави.

По тялото аз не видях да има дори зачервяване, камо ли подутини или синини, към момента, в който аз буквално му вдигнах дрехите над гърдите, коремът му беше мек, нямаше остър хирургичен корем, което е симптом за вътрешен кръвоизлив, мек, отпуснат корем, гърдите бяха бели, чисти. Буквално за една минута побеля."

Мариян Иванов обясни, че е старши планински спасител от 12-13 години, планински спасител е от 15 години. Работил е на Боровец шест сезона и има над 600 – 700 случая, в които е оказвал първа помощ.

"От момента, в който Тодор падна, докато дойде линейката не са минали повече от 5-6 до 8 минути. Сравнявам го спрямо 8-10 пъти като съм правил сърдечен масаж", каза Иванов.

Той потвърди, че единият от обвинените братя Десислав е оказвал първа помощ на жертвата.

"Когато поставих лицето да легне, Десислав му отвори устата и вика: "Той си гълта езика, той си гълта езика". Аз му казах: "Ако искаш да му помогнеш – ето ти го, ако не – ме остави да си свържа работата". Както и на средата на реанимирането до пристигането на линейката, пристигна и баща му и веднага беше с думите:"Как е детето ми", аз викам: "Диша, ако искаш – ето ти го, ако не ме остави да си върша работата". В този момент полицай му каза: "Остави го, той знае какво прави" и човекът се помести и не се е месил повече, както съм изгонил Десислав, така съм изгонил и бащата", каза планинският спасител.

Той разказа още, че е предал младежа в линейката със жизнени функции и доколкото има инфармация Тодор е починал около час по-късно в болницата.

Мариян Иванов уточни, че няма да стане свидетел по делото на нито една от страните, но ще се яви в съда, ако бъда призован от съдия. До момента той е дал показания само пред полицията.

Мариян Иванов добави, че са му били предлагани облаги. "Автомобил ми бе предложен от национална медия, за да гостувам в живо предаване в студио, но аз отказах. По телефона не знам с кого говоря и това е причината да исках да направя изявление, но да присъстват поне две национални медии", каза Мариян Иванов.

Довечера във Враца се готви контрапротест в защита на двамата братя, които са обвинени за смъртта на Тодор Йорданов.

Братът на загиналото момче попита: "За какво ще протестират, затова, че са си вкъщи ли?"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?