Обрат за двореца "Врана" - апелативният съд реши, че е на Симеон Сакскобургготски

Дворецът "Врана" е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Това реши Софийският апелативен съд (САС), съобщи "Де факто". Решението не е окончателно, но отменя първоинстанционното, с което имотът бе определен за държавна собственост.

Казусът "Врана" бе решен на втора инстанция, след като в края на миналата година Върховният касационен съд окончателно присъди на някогашния цар двореца "Царска Бистрица". Ако третата инстанция потвърди, че Сакскобургготски е собственик на "Врана", това ще е краят на дългогодишна съдебна сага около един от най-апетитните "царски" имоти.

Във "Врана" освен централната сграда с площ над 2000 кв. м. има и още двайсетина постройки, сред които оранжерии и стопански сгради. Общата площ е 992 дка. Част от него бе предоставена за стопанисване на столичната община преди години от бившия премиер. В момента "Врана" функционира като парк и е отворен за посетители. До двореца също има достъп, но в самата сграда не се влиза. Малка част зад основната постройка е отделена с ограда.

"Врана" бе върнат на Сакскобургготски през 2001 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Основанието бе решение на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Допреди няколко години съдилищата смятаха, че решението на КС не е основание за реституция, а специален закон в това отношение няма и до днес. Така на държавата бяха присъдени дворците "Кричим", "Ситняково" и "Саръгьол".

Миналата година по искане на бившия премиер КС се произнесе и за ефекта от решението от 1998 г. Съдиите постановиха, че закони като този за конфискацията трябва да се считат за невалидни с влизането в сила на новата конституция от 1991 г.

От сегашното решение на САС се разбира, че държавата е претендирала, че е собственик на три основания – че изначално е била такъв по силата на аргумента, че някогашното Интенданство на цивилната листа само е управлявало имотите на царя, но не ги е притежавало, че държавата има акт за собственост от 1989 г. и че имотът е придобит по силата на отменения закон за конфискацията.

Тезата на Сакскобургготски винаги е била, че дядо му цар Фердинанд поетапно е изкупил с лични средства първо основния имот около двореца, където някога е имало чифлик, а след това и околните терени, за да създаде парка.

Споделяне

Още по темата

Още от България