Обратът в позицията на ГЕРБ за АЕЦ ги изключва от официалната кампания

Управляващите ще могат да агитират, но бламират институционалната процедура

Известената от премиера Бойко Борисов смяна в позицията на ГЕРБ за ядрения референдум, която от "за" стана "против" изграждането на нова АЕЦ, изключва партията му от официалната информационно-разяснителна кампания. Това не означава, че управляващите не могат да агитират сред избиратели и да разясняват позициите си пред медиите, а само в специално подготвените форуми на БНТ и БНР. С което се бламира самата институционална процедура, предвидена за националното допитване.

Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия и споразуменията, сключени между инициативните комитети и БНТ и БНР.

"Половината от времето на диспутите в обществените медии БНТ и БНР се предоставя на инициаторите на националния референдум: инициативният комитет (Стефан Воденичаров -БСП – бел.ред.) и 76-те народни представители, а другата половина от времето – на инициативните комитети, регистрирани като застъпници на алтернативната позиция". Това гласи точка 18 от Решение 82 на Централната избирателна комисия, което се отнася за дебатите в обществените медии, които трябват да осигурят равно представяне на двете тези – "за" и "против" ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа.

Същият текст е записан и в споразумението, сключено между четирите регистрирани в информационно-разяснителната кампания страни – трите инициативни комитета и 76-те парламентаристи от ГЕРБ.

Според закона за референдумите времето за двете противопоставящи се позиции трябва да бъде разделено по равно между защитници и противници на поставената във въпроса теза. От текста става ясно, че депутатите от ГЕРБ са причислени към застъпниците на нова ядрена централа.

С промяната на позицията на премиера Борисов, а оттам и на депутатите, съчинили въпроса, управляващите поставят в неловко положение както обществените медии, така и ЦИК.

Вписването на БСП и ГЕРБ за застъпници на тезата "за" стана автоматично, тъй като те са инициатори на всенародното допитване с определения въпрос. Инициативните комитети, застъпващи тезата "против", не получиха автоматично регистрация, а трябваше да внесат документи в определен срок и да удостоверят, че са събрали 7000 подписа.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов, избран от квотата на ГЕРБ, обясни пред Mediapool, че няма проблем депутатите от управляващата партия да защитават каквато и да е теза, защото те били само инициатори на референдума.

"Няма как да коментирам хипотези, не мога да коментирам действие на единия инициативен комитет преди той да го е извършил", бе коментарът на Ралица Негенцова, другия говорител на ЦИК.

Лидерът на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон коментира пред Mediapool, че не очаква баланс в кампанията за референдума. "Балансът го нямаше от самото начало. Тук трябва да припомним създаването на районните и секционните избирателни комисии и начина, по който бяха разпределени на ГЕРБ председателските места в тях", обясни Капон.

"Ние вече сме в информационна кампания, двата комитета, които сме срещу строежа на "Белене" имаме имена, които ясно показват позицията ни", заяви още председателят на ЕНП.

"Радвам се, обаче от промяната на становището на ГЕРБ и се надявам то да е окончателно. Защото от Ивановден до Атанасов ден – много време, видяхме много преобразувания. Явно,обаче, аргументите ни са били чути и това е добре за България, коментира още Мария Капон.

Споделяне

Още по темата

Още от България