Обратно начисление на ДДС ще има и за други сектори

След като от началото на годината правителството въведе обратното начисляване на ДДС за зърнените култури, сега се предвижда това да се разшири и в някои други сектори, съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев в Пловдив, без да уточни в кои.

Междувременно Българската стопанска камара (БСК) съобщи, че е изпратила писмо до министрите на финансите, на икономиката и на земеделието с искане обратното начисляване на ДДС да се въведе и за захарта като мярка срещу данъчните измами.

От БСК припомнят, че още преди две години са изпратили предложения към Министерството на финансите и Националната агенция за приходите в подкрепа на исканията на захарния сектор за въвеждане на специална мярка за дерогация на евродиректива и съответно в Закона за ДДС, с което да се въведе механизмът на обратно начисляване и в този сектор, подобно на въведения вече механизъм при сделките със зърно и с отпадъци.

В този сектор измамите с ДДС нанасят вреда не само на държавния бюджет, но и на българските дружества производители на захар и на търговците с нея, завяват от БСК.

Стопанската камара смята, че в интерес на българските дружества и на държавния бюджет е от изключително значение предприемането на спешни мерки от страна на правителството за въвеждането на тази мярка.

Споделяне

Още от България