Образованието и осигуровките са най-проблемни за българите зад граница

Образованието, здравното и пенсионното осигуряване създават най-много проблеми за българите зад граница, а най-приоритетни действия трябва да се предприемат за българските общности в Испания, САЩ и бесарабските българи, съобщи директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова на пресконференция във вторник.

Агенцията възнамерява да изготви програма за работа с тези общности, в която да залегне решаването на проблемите им. Според Манджукова част от тези въпроси трябва да се решат на база междудържавни спогодби.

"Тези три общности са най-многобройни и трябва да имат същите условия, каквито имат и българите в България по отношение на взаимодействието с държавата", посочи Манджукова.

В Испания, например, живеят 164 000 българи, които срещат трудности с осигуряване на образование на български език и признаването на здравното и пенсионното осигуряване в различните страни.

Според нея засилено трябва да се работи и с българите в Македония, в Албания и в Косово.

Манджукова отчете още, че е удвоен кадровият ресурс за разглеждането на молбите за български граждани и Съветът по българско гражданство разглежда двойно повече молби.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?