Образованието ще реши ромския проблем

Образованието ще реши ромския проблем

Приобщаването на ромите към обществото може да бъде постигнато само през системата на образованието. Около тази теза се обединиха представителите на политическите партии, които взеха участие в националния дебат “Политики към ромите в България”, организиран от Центъра за либерални стратегии, $Алфа рисърч”, Институт “Отворено общество” и БНТ.

В събота и неделя около 300 души взеха участие в един своебразен социален експеримент, който да регистрира промяната в мнението на участниците преди и след като те подробно се запознаят с ромския проблем.

Малко преди края на форума представителите на БСП, ДПС, ГЕРБ, ДСБ, СДС и ВМРО отговаряха на въпросите на участниците в опит да дефинират своята политическа позиция по тази тема. Дебатът бе закрит с изявления на премиера Сергей Станишев и еврокомисаря Меглена Кунева.

Шестте политически сили се обединиха около становището, че ранното стъпване в училище до голяма степен ще успее да интегрира ромската общност и ще я направи активен участник в социалните процеси.

Отправените към представителите на политическите партии въпроси гравитираха около разпространени в публичното пространство теми като купуването на ромските гласове по време на избори и ромските гета. Политиците бяха питани и за проблема с ниското образование, както и за липсата на координация между държавния и общинските административни апарати при справянето с проблемите в гетата и включването на ромите в политиката.

Представителят на ДПС Лютви Местан издигна лозунга “всяко ромско дете на детска градина”. По думите му държавата и общините трябва да гарантират на ромските деца ранен достъп до системата на образованието, което после би улеснило тяхната адаптация и в училище.

Според него правителството трябва да предприеме целенасочени политики за интеграция на тази общност, защото “впоследствие решаването на проблема ще излезе много по-скъпо”. Той поиска осигуряването на безплатни учебници за ромските деца “поне до 8 клас”. 

Зам.-председателят на СДС Иван Сотиров се обяви за създаването на Национална стратегия за интегрирането на ромските общности. Той заяви още, че това е единственият документ, който може да фокусира усилията за справянето с този проблем.

От ВМРО поискаха да има “принудителни механизми, които да накарат циганите да тръгнат на училище”. Представителят на формацията Ангел Джамбазки заяви, че раздаването на социални помощи трябва да се обвърже със задължителното посещение на ромските деца на училище. Той поиска и отнемане на родителски права, ако се установи, че деца от ромски семейства не посещават учебните заведения.

Екатерина Михайлова (ДСБ) също заяви, че неспазването на закона за задължителното посещаване на училище до 16 годишна възраст трябва да бъде обвързано със санкции. Тя поиска и създаване на образователни програми и за самите родители. Лютви Местан се обяви срещу налагането на санкции, защото според него това би имало обратен ефект.

Мирослав Попов от Висшия съвет на БСП също подкрепи воденето на целенасочени политики по интегрирането на ромите и повишаването на тяхното образоване. Той не пропусна до отбележи, че социалистите се опитват да прокарат такива политики.

Премиерът Сергей Станишев влезе в този тон и също прогласи образоването на ромските общности като основно решение на проблема. Той призна обаче, че на този етап липсва достатъчно добра координация между отделните ведомства в държавния апарат и общините по този въпрос.

Ромският глас

Въпреки, че постигнаха консенсус около важността на образованието, представителите на политическите партии се разделиха на два лагера по проблема с купуването на ромските гласове. От СДС, ДСБ, ВМРО и ГЕРБ заявиха, че купуване на гласове има и това се е превърнало в нормална практика в ромските гета.

Екатерина Михайлов обяви, че това е “удар в сърцето на демокрацията” и заяви, че работата на прокуратурата и МВР е да пресекат този феномен. От СДС обвързаха проблема с бедността на ромите, които лесно продават гласа си заради мизерията.

Лютви Местан обяви ромския глас за “най-трудния, защото е най-рационалният”. Той обаче призна, че най-вероятно са правени опити да се купуват гласовете на ромските общности и “тук-там те са се оказвали успешни”.

Мирослав Попов (БСП) заяви, че купуването на гласове е характерно за слаборазвитите капиталистически общества и подобни методи са особено разпространени в Латинска Америка. Той се обяви за пресичането на тази тенденция в България, но не даде ясен отговор как може да се случи.

Взаимно доверие

Еврокомисарят, отговарящ за потребителите Меглена Кунева заяви, че основният проблем в българското общество е липсата на доверие между ромите и българите. Според нея няма начин да бъде решен въпросът с образованието на ромите, ако няма желание от самите роми да пращат децата си на училище.

“По същия начин аз бих се ангажирала да говоря с компаниите, които доставят ток и парно в ромските квартали, за възможно разсрочено плащане, но аз трябва да имам аргументи за това.

Аз обаче трябва да съм сигурна, че след това хората, които се ползват от тази публична услуга, ще свършат своята работа. Защото не може един да плаща, да е коректен и към неговия електромер да се включват още 90 човека”, каза Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България