Образователен облак ще се прави с пари от еврофондовете

Образователен облак ще се прави с пари от еврофондовете

Облачно пространство, в което да се качват електронните учебници, дневници, бележници, уроци и друго образователно съдържание, ще бъде създадено със средства от еврофондовете. Парите ще бъдат отпуснати от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Те ще са за проект на образователното министерство на обща стойност 105 млн. лева.

Това съобщиха във вторник от агенцията, управляваща програмата.

Основната дейност по проекта ще е за създаването на образователен облак, както и за обучение на преподавателите как да създават сами електронно съдържание като тестове и уроци. Учениците пък би трябвало да могат да пишат и изпращат домашните си в електронен вариант, а не на хартия. Целта е така да се подпомогне дигитализирането на образованието.

Малка част от сумата ще бъде дадена за купуване на хардуер за училищата. Става въпрос по-скоро за електронни дъски, а не толкова за компютри и таблети за учителите и децата. За снабдяването на преподавателите с техника, която да им позволява да използват и създават е-съдържание, ще се разчита основно на средства от националния бюджет, обясниха от агенцията, управляваща евросредствата за образование и наука.

Повече детайли по проекта, наречен "Образование за утрешния ден" все още няма, тъй като дори не е открито кандидатстването по него. Подробностите ще станат известни, след като образователното министерство подготви предложението си как да изхарчи парите. Очаква се проектът да започне да се изпълнява през следващата година, а срокът му ще е 3 години.

Други 130 млн. лева от европрограмата за наука и образование ще бъдат дадени за допълнително обучение и извънкласни дейности в около 1300 училища. Средствата отново са предвидени за Министерството на образованието и науката, а проектът, по който ще се усвояват, е продължение на схемата "Твоят час" за извънкласни дейности в училищата. Новата схема обаче ще е насочена основно към деца, застрашени от отпадане от училище. Със средствата от европрограмата те трябва да получават допълнително обучение по български език и базови компетентности. Предвидена е и работа с родители и образователни медиатори.

За допълнителна работа с деца от уязвими групи в детските градини са предвидени 82.5 млн. лева.

Най-рисковият засега проект, които образователното министерство трябва да изпълни, е за обучението на 34 000 преподаватели. Той е за 20 млн. лв. Проблемът с него е, че е заложен в т. нар. междинни индикатори за това до колко ефективно се влагат парите по програмата. По тях до края на годината обучение трябва да започнат над 9000 педагози. Към момента това число е 0, тъй като договорът за отпускането на средствата все още не е подписан. Ръководителят на агенцията за оперативната програма Кирил Гератлиев обаче смята, че все пак целта от над 9000 преподаватели може да бъде изпълнена. Ако това не се случи, част от средствата по програмата може да бъдат загубени.

Риск съществува и заради блокираното за повече от година възстановяване на парите по програмата от страна на Европейската комисия. Към момента платените от евробюджета пари са 50 млн. лева, а целта е до края на годината да са 192 млн. лева. Гератлиев е на мнение, че сумата ще бъде постигната, тъй като в момента се подготвя искане за още 100 млн. лева, а до крайния срок ще бъде подадено и трето за над 40 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?