Образователната реформа без шанс да види бял свят в този мандат

Образователната реформа без шанс да види бял свят в този мандат

На ръба на кворума и с прозявки в сряда най-накрая започна обсъждането на Закона за училищното образование в ресорната парламентарна комисия. Тръгналият от самото начало с фалстарт документ, който има амбицията да сложи ред в средното образование, ще продължи да се гледа в комисия и след празниците на първо четене, с което протакането му продължава. Това прави и без друго минималните му шансове за приемане на практика невъзможни.

По време на заседанието фокусът бе изместен от иначе обявения като първа точка в дневния ред законопроект, към наново заформилата се интрига около изискването за изучаване на българския език в училище.

Ден по-рано стартира нова вълна за защита на българския език с петиции и подписки в интернет, в които се твърди, че депутатите искат да отменят българския език като задължителен, т.е. държавата ни няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни правила.

В писмото към петицията се твърди че това е предложено от председателя на Комисията по образованието и науката Лютви Местан и на 20 март е прието на първо четене без възражение.

По време на заседанието стана ясно, че организаторите на миналогодишната петиция в защита на стандартите за усвояване на българския книжовен език нямат нищо общо с новата "интернет-истерия" и линкът към подписката им е манипулативно поставен към неверните твърдения.

Местан поиска незабавна корекция от авторите на "невероятната манипулация" и допълни, че по-нататъшното разрастване на този скандал е опасно. Възмущение изказаха и други от малкото присъстващи на заседанието депутати. От МОН също опровергаха да има такова нещо.

Закъснялото влизане на Закона за училищното образование за обсъждане в комисия бе оправдано от Местан с повишеното внимание на депутатите към изборните закони. Освен това в комисията са пристигнали стотици страници становища по законопроекта от различни институции.

От своя страна образователният министър Даниел Вълчев призна закъснението на МОН, но припомни, че документът е одобрен от Министерски съвет в края на март, когато все пак е имало повече време за разглеждането му от парламента.

Депутатът от ДСБ Димитър Камбуров коментира, че този закон му прилича на промените в закона за научните степени и звания, които два пъти са минали на първо четене и след това са потънали в забвение. Той посочи, че е необходимо корекциите спешно да се обвържат и с приемането на нов закон за професионалното образование.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?