Образователни брошури с гей двойки попаднали погрешка в училища

Образователни брошури с гей двойки попаднали погрешка в училища

Образователни брошури с гей двойки са попаднали погрешка в училище, скандализирайки образователните институции. След като разбират за грешката властите започват панически да изтеглят брошурите от училищата. За проблема стана ясно от репортаж на бТВ, който разказа как издадените от МЗ брошури са попаднали в езиковата гимназия в Ямбол.

Брошурата, издадена от МЗ, е озаглавена "Любов без последствия" и е предназначена за сексуално ограмотяване, но в последствие се оказа, че тя не е за ученици, а таргетът ѝ са мъже, които правят секс с мъже.

Брошурите са спешно изтеглени от училищата

Директорът на гимназията в Ямбол Йордан Милков обяснява, че осмокласниците са се запознали на лекция с рисковете от заболявания, предаван по полов път.

"Самите брошури бяха получени някъде в началото на декември, може би между 5-10 декември, защото по план на класните ръководители трябваше да има една беседа, в която поканихме представител на РЗИ. Мисля, че д-р Русева беше, изнесе една беседа за болестите, предавани по полов път.... Има девет бройки,които не с раздавани и не са били при учениците", обясни директорът.

Брошурите са прибрани след спешно писмо от Регионалния инспекторат, че заради скандалното им съдържание не трябва да стигат до учениците.

"В началото бе едно обаждане дали в училище има такива брошури и каква е съдбата им и да не ги разпространяваме. После дойде официално и писмото. В него пише, да не се разпространяват брошурите”, казва още директорът на гимназията.

Реакцията на институциите обаче се оказва закъсняла. Децата твърдят, че брошурите били на масата в коридора и самите осмокласници ги раздавали на по-големите.

Институциите се разминават скандални ли са брошурите

"Как може да забраняваме нещо, което предварително са го одобрили! Отзад на самата брошура има надпис "Министерство на здравеопазването", подписано. Те са минали през утвърждаване, минали са през съответния контрол на министерствата, пристигнали са по официален ред чрез институции , и когато картинката се оказва неадекватна или провокативна, започваме с писма...”, казва директорът Йордан Милков.

"От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с много други дипляни. Единственото, което пишеше за тях беше МСМ, което ние после разчетохме. След като стана скандалът разбрахме, че това е "мъже, правещи секс с мъже"... Истината е, че когато видях, и аз бях скандализирана, снимките са абсолютно непристойни за такава публика", смята директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева.

Тя твърди,че брошурите не са стигнали до учениците: "Значи, в езикова гимназия не са ходили наши представители и не са раздавали. Нямам обяснение как са попаднали там".

Обяснението идва скоро, след като една от служителките в РЗИ признава, че лично ги е раздавала. Става въпрос за споменатата от директора на гимназията д-р Русева.

"Не мисля,че има нещо скандално. Децата знаят много и дори на малка възраст си позволяват много неща... Аз мисля, че съдържанието на тази брошура е като на всички други, които аз разпространявам”, посочва д-р Румяна Русева.

Брошурите са стигнали и до математическата гимназия в града, но нейният директор Евгений Иванов ги унищожил.

"В една от брошурите, която беше озаглавена "Игра за напреднали", се описваше как правилно трябва да правят орален секс... Аз съм ги прибрал и нещо повече - аз ги изгорих", обясни той.

От бТВ са потърсили за коментар по случая и началника на регионалния инспекторат в Ямбол, но не успяли да го открият нито по телефона, нито на работното му място.

Брошурите не били за ученици

По-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи пред журналисти в МС, че се разследва разпространението на брошурите "Любов без последствия" в училища и допълни, че от една седмица, заедно с представители на образователното министерство те се изтеглят от училищата. Министърът уточни, че брошурата е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линия на Глобалния фонд на ООН. За първи път брошурата е издадена през 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г. и началото на 2017 г.

Тя е свързана с целевата група МСМ (мъже правят секс с мъже), обясни министърът и изтъкна, че има определен регламент, по който тази брошура трябва да отиде в единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за наличие на СПИН и подчерта, че брошурата не е била предназначена за училищата. Ананиев определи случая като провокация и заяви, че виновните ще бъдат наказани. Брошурите са били в складове на пет РЗИ в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково, а ръководствата на инспекциите сами са решили да ги разпространят в училищата.

Предполага се, че брошурите са били разпространени от медицинските специалисти в училищата, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.  

Споделяне

Още от Общество