Образователните реформи ще продължат с нова философия

Образователните реформи ще продължат с нова философия

Парите за образование няма да бъдат орязвани повече независимо от състоянието на бюджета, заяви в четвъртък досегашният зам.-кмет по образованието на София Йорданка Фандъкова, която бе избрана за депутат от ГЕРБ и ще е най-вероятният образователен министър. "Гарантираме, че средствата за образование няма да падат под първоначално заложените 90 процента от планираните бюджети", каза Фандъкова пред БНТ.

Тя допълни, че ГЕРБ ще използва част от ключовите моменти в Закона за училищното образование, лансиран от Данилев Вълчев, който обаче не беше приет през изминалия мандат.

"Със сигурност ще използваме част от него, защото голяма част от нещата са важни, нужни, те са обсъдени поне в кръга на партньорите. За съжаление този законопроект не беше подложен на широко обществено обсъждане, по-скоро нямаше време това да се случи, защото беше внесен в доста краен момент на съществуване и на работа на предишния парламент", каза Фандъкова.

Тя обаче посочи, че ГЕРБ има готовност да предложи рамка на нов закон. По думите ѝ новият закон включва част от предложенията на Вълчев, но има нова философия.

Фандъкова е за вече лансираната идея външното оценяване след седми клас да замени досегашните изпити от следващата година.

"Ще продължим приемствеността, ще продължим добре стартиралите реформи, но ще ги усъвършенстваме, защото в начина на тяхното прилагане всъщност бяха заложени сериозните рискове. И в това отношение ние ще разчитаме на партньори и на външна оценка, включително на експертите от Световната банка, които ни помагат в Столична община", каза още Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България