Образователният министър се разграничи от Реформаторския блок

Тодор Танев, сн. БГНЕС

Образователният министър Тодор Танев се разграничи от формацията, която го издигна на министерския пост. В понеделник той заяви, че вече няма нищо общо с Реформаторския блок, от чиято гражданска квота беше издигнат като министър.

От известно време от средите на самите Реформатори се чуват критики към работата му с аргумента, че в сектора няма реформи. Подобни тези неофициално изразяват най-вече от ДБГ.

В понеделник в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в МОН дали тези критики, разпространявани от медии, са само слухове или истина, професорът заяви, че до този момент никой от Блока не го е викал на разговор за евентуална оставка и не е обсъждал с него критики към работата му.

"Възможно е да има такова нещо, ще го проуча и ще си говорим. Защо Министерски съвет до момента не са поставили въпроса за моето име, това не знам. Защо се поставя от Реформаторския блок, а не от други, това също не знам. Също така дали са всички партии от Реформаторския блок, това също не знам", заявява Танев.

"Създадох на Реформаторския блок Гражданския съвет, автор съм му с още двама души, но аз съм му главния. Септември месец една от партиите в Реформаторския блок прецени, че повече такъв Граждански съвет не ѝ трябва и с юридически жаргон доказа, че такова нещо може би няма, но винаги има контра, пак толкова юридическо доказателство, че всъщност го има", обясни образователният министър.

Танев посочи, че е еднакво отдалечен от всички политически сили в РБ: "Освен всичко, на 23 декември 2014 г. изтече срокът, за който беше подписано, т.е. Граждански съвет на Реформаторския блок, от който бях аз посочен, не съществува. По тази причина аз съм равно отдалечен от всички и равно приближен на всички партии", заключи Танев.

После добави че не желае да бъде смятам "непременно за министър на Софийския университет". "Не съм направил нищо специално към никой университет. Всичко е за всички, колкото мога. Както и не съм обслужващ, която и да е политическа централа, защото на всяко място, на което аз съм бил, аз съм бил избиран от няколко съвета - и за асистент, и за доктор и т.н. За първи път сега съм назначен и аз съм се съгласил да бъда назначен", допълни министър Танев.

По-късно през деня съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев коментира изказването на просветният министър Тодор Танев. Цитиран от "Дневник", Кънев твърди, че министърът е разочарован, че няма работещ граждански съвет към Реформаторския блок.

Танев, който стана министър от квотата на реформаторите, беше създател на гражданския съвет и негов член. Преди няколко месеца лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева обяви, че органът е с изтекъл мандат според учредителното споразумение на коалицията. На практика в момента единственият работещ орган на управление на реформаторите е парламентарната група.

"Нищо особено не е изказването на Танев, заглавията, че напуска реформаторите, са малко изхвърлени", каза още Радан Кънев и добави, че официално никой не е отправял критики към работата на Танев до момента. На въпрос дали става дума за критики на Даниел Вълчев Кънев каза, че Вълчев се е оттеглил от политиката и може да говори, каквото си поиска. "Както го прави Иван Костов", добави лидерът на ДСБ.

Кънев каза още, че Танев е помолил да бъде изслушан от парламентарната група по идеите, които е подготвил за реформи в образованието. "Мен ме е запознал накратко с неща, които звучат смело и честно", добави съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?