Образователното министерство не откри грешка в матурата по английски

Образователното министерство не откри грешка в матурата по английски

Няма сгрешени въпроси, правописни и граматически грешки в матурата по английски език. това показва проверка на Министерството на образованието и науката. Тя беше провокирана от недоволството на част от младежите, явили се на този изпит, според които в него е имало сбъркани и подвеждащи въпроси и граматични грешки.

От министерството обясниха в понеделник, че са потърсили "независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал".

"След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал", съобщиха от ведомството.

В него се казва още, че всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област.

"Прави впечатление, че получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране. Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност", пише в съобщението.

Английският език беше най-предпочитания предмет за втора задължителна матура. За изпита се бяха записали над 14 600 младежи.

Споделяне

Още по темата

Още от България