Образователното министерство няма да се меси по казуса с Медицинския университет

Образователното министерство няма да се меси по казуса с Медицинския университет

За Медицинския университет-София трябва да оставим институциите и органите, които работят, да си довършат работата, и те ще дадат повече информация по случая. Така министърът на образованието Класимир Въчлев коментира акцията на МВР и ДАНС във висшето училище през миналата седмица. По неофициална информация тя е заради фиктивен прием на студенти от страни извън ЕС.

Вълчев допълни, че в образователното ведомство не е правило проверка във висшето училище от 2016 г., когато беше отстранен и тогавашният ректор Ваньо Митев, срещу когото има и обвинение и за незаконен прием на студенти. Мотивът да не се правят нови проверки, е че тогавашната била достатъчно всеобхватна, а нередностите - отстранени.

"Междувременно, не сме получавали сигнали", заяви министър Вълчев за новата ситуация в Медицинския университет в София. Според него няма основание за прекратяване на акредитацията на висшето училище към момента. Той уточни, че след като се запознае с конкретните факти от разследването за Медицинския университет, тогава ще ги коментира. Рискувам сега да не бъде точен, посочи министър Вълчев.

Вълчев обясни още, че има политически консенсус за приемане на Закона за академичния състав, който беше приет на първо четене през лятото и все още не е имало нито едно заседание на образователната комисия в парламента на второ четене. Според министъра през това време текстовете се гледали на ниво работна група, дискутирани са със Съвет на ректорите и отделните висши училища. Според образователното министерство до пролетта законът ще е приет окончателно.

Според закона академичното израстване трябва да става на базата на минимални задължителни изисквания. Това трябва да спре безконтролното роене на доценти и професори, което е факт откакто висшите училища сами определят как да се получават научните звания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?