Образователното министерство от месеци знаело, че се готви паника сред родителите

Каракачанов бързо установи, че негови хора нямат пръст в ромската истерия

Красимир Вълчев, сн. БГНЕС

Още преди началото на учебната година в Министерството на образованието и науката (МОН) са постъпвали сигнали за опити да се всее паника сред родители, че има опасност децата им да бъдат отнети от социалните служби, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в петък.

"Очевидно някой има други цели. Това са хора, които бяха свързани с протестите срещу несъществуващата Стратегия за детето. Аз не мога да им разбера целите. Когато се градят тези върху несъществуващи неща – има съмнение и за други цели”, каза Вълчев пред бТВ.

По думите му най-проблемни са т.н. "обособени квартали” и училищата в тях, а слухът се е разпространявал в социалните мрежи от религиозни лица.

"В Сливен истерията придоби най-големи размери. Предходната седмица имахме проблем във "Факултета", имахме опити в Пловдив, Асеновград, Пазарджик – там, където има концентрация на подобни деца", каза Вълчев пред бТВ.

По думите му конкретно в Сливен е имало намеса и на религиозни лица, а слухът се е разпространявал най-често чрез социалните мрежи.

На въпрос как са реагирали институциите, след като е имало сигнали, Вълчев каза, че "ние не предполагахме, че до такъв размер ще стигне провокацията".

"Успокояване на родителите е единственото, което може да направи системата", каза той.

Министърът на образованието добави, че при крайни случаи няма как държавата да не реагира, но определени групи от хора спекулират с тях.

"Няма отнемане на деца, това е груба лъжа, манипулация, която достигна до такива размери, граничещи с опит да се разруши образователната система”, коментира просветният министър.

Попитан как се завъртя името на директора "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната Александър Урумов в случая, Красимир Вълчев каза, че не знае и в конкретния случай нямал информация конкретно за Урумов.

На този фон вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че в МО е била извършена проверка, която е установила, че "няма служител или служители, които да са съпричастни към призивите за извеждане на деца от училища и детски градини в Сливенско или в други части на страната".

Главният прокурор и ДАНС също потвърдиха, че няма данни служител или служители на Министерството на отбраната да са замесени в създаването на паника и страх за отнемането на деца.

Самият Урумов категорично отрече информацията за съпричастност към случая.

Казусът тръгна, след като вицепремиерът Томислав Дончев каза, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини.

Той обаче не каза, че въпросният анонимен служител е замесен в случая.

Публично известно е, че един от противниците на Стратегията за детето, който открито спекулира с това, че тя предвижда отнемане на деца и е срещу традиционното семейство, е шефът на пресцентъра на военното министерство Александър Урумов.

Той беше и кандидат за евродепутат от листата на ВМРО на последните избори.

Освен държавен служител, Урумов е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". На няколко пъти той сигнализира за "джендърско" съдържание в учебници, одобрени от образователното министерство.

Противник е на Истанбулската конвенция и на Стратегията за детето. Партията на шефа му Каракачанов се обяви открито и срещу двата документа. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?