Образователното министерство прави конкурс за иновативни учители

Сн. БГНЕС, архив

Конкурс за учители, които вдъхновяват и мотивират учениците си да постигат по-добри резултати, организира Министерството на образованието и науката. Целта е да се сформира Национален клуб на иноваторите, който ще провежда "майсторски класове" и предава опита си на други педагози, обявиха от образователното министерство.

В конкурса могат да участват отделни учители, директори или цели екипи. Ще се оценява положителният опит от новаторските практики, чрез които уроците стават по-интересни, както и дали учителите успяват да стимулират учениците да бъдат творци и да мислят критично. Във фокуса на конкурса ще бъдат още целодневната организация на учебния ден, извънучебното време и работата с родителите.

Отличените иновации ще бъдат публикувани в "Годишник на иноваторите в образованието", за да могат да ги прилагат и други учители. Наградите от конкурса ще бъдат връчени в началото на 2020 година на Втория национален форум за иновации в българското образование.

От две години образователното министерство финансира иновативни практики в училищата, които получават и названието "иновативни училища". В момента в списъка с такива училища са включени близо 400 образователни институции.

През последната година най-много проектни предложения  са свързани с използване на нови методи на преподаване – 39%. Други 29 % са за промяна на организацията на обучението. Проекти за нови модели на управлението, обучението и образователната среда са защитили 21%, а 11% - за промяна на учебното съдържание, учебни планове и учебни програми.

Беше създадена и Национална програма "Иновации в действие", по която са утвърдени 525 училища. Те ще си сътрудничат за обмен на иновационни практики помежду си за изграждане на цялостна мрежа на иновациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?