Образователното министерство премахва 13-ти клас

Образователното министерство премахва 13-ти клас

Просветното министерство обмисля премахването на 13-ти клас, защото натоварването на паралелките става все по-малко след като отпадна задължителната военна наборна служба. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев в Пловдив на конференция за предизвикателствата от членството в ЕС пред общините, организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Вицепремиерът не каза кога може да стане премахването. "Трябва да преосмислим наличието на 13-и клас, защото и досега си затваряхме очите за това колко ученици реално посещават занятията”, подчерта  министърът.

Нормативът за брой ученици в паралелките засега няма да се променя, но все пак ще се направи допитване до учителите дали на места да не се отиде и към по-големи от 26 деца паралелки. "За да направим тази промяна обаче, ни трябва подкрепата на гилдията. Смятаме да видим, доколко е възможно, когато самият педагогически колектив желае и в съответното училище има голям наплив, да се запълват паралелките с повече деца", обясни министър Вълчев.

Няма да се одобряват и маломерни класове, като вместо това ще се върви към закриване на училища. Все пак ще останат така наречените „защитени училища”, които няма да се затварят, колкото и малки да са класовете в тях. Такива са училищата в погранични или отдалечени райони с лоша инфраструктура до тях, което затруднява извозването на учениците към училища в съседни селища. В момента едва 25% от пътуващите ученици имат осигурен транспорт.

Всяко пето дете в България не завършва средно образование, а държавата все още не е успяла да намери адекватен механизъм за противодействие на тази тенденция, каза още министърът.

Според  Вълчев трябва да се работи повече за задържането на ромските деца в училищата, защото обикновено те отпадат от образователната система. По този повод от НСОРБ призоваха да бъде създаден целеви фонд, а всяка община да работи по индивидуална програма, съобразена със спецификите на района.

Представителите на местната власт поискаха и по-бърза децентрализация и основни промени във финансирането на образованието. Искането на сдружението е бюджетът за образование през следващата година да е 5%  от БВП. Тази година то е 4.2%.

Просветното министерство ще отсява кандидатите за финансиране за изграждане на спортни площадки или игрища заради многобройните заявки за подкрепа по програма „Спорт в училище”. Досега 1343 училища са поискали подпомагане за изграждане или ремонтиране на спортни съоръжения. При разпределянето на парите може да се даде предимство на областните центрове, където един терен с изкуствена трева, например, може да се ползва от децата от повече учебни заведения, посочи вицепремиерът.

154 училища, които са обявили, че искат да въвежда униформи на учениците, ще получат 40 000 лева, за да осъществят идеята.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?