Образователното министерство се извини на родителите на детето с аутизъм

Ваня Кастрева, сн. БГНЕС

Родителите на 13-годишната Ана-Мария са получили извиненията на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева заради нейните изказвания отпреди два дни, съобщиха от от образователното министерство (МОН) в четвъртък.

Във вторник Ваня Кастрева и двама нейни колеги от МОН дадоха извънредна пресконференция, на която обявиха, че Ана-Мария имала навика да се разсъблича. Те обясниха, че цитират бащата на детето.

Потресаващите изказвания на Кастрева бяха извадени напълно от контекста на случая и бяха направени преди министерството да е извършило пълна проверка. Родителите на Ана-Мария отхвърлиха тези твърдения като неверни.

"На срещата днес са били поднесени взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите", се казва в съобщението на министерството в четвъртък. Зам.-министър Кастрева е предложила на родителите на Ана-Мария помощ при възстановяване и връщането ѝ към учебния процес.

В помощ на родителите ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които да изготвят план и да проведат поетапна терапия за връщането на детето към неговото всекидневие и учебния процес, обещаха от министерството.

Кастрева е обсъдила с родителите и проверката, която министерството е извършило в 4-то помощно училище, за да се изяснят обстоятелствата по случая. Резултатите от проверката се очакват в петък.

Преди ден Софийска районна прокуратура обяви, че е образувано дело за блудство с непълнолетно лице заради случая в столичното Четвърто помощно училище. В последните три дни институциите започнаха да проявяват активност по подадения сигнал от родителите на 13-годишната Ана-Мария, която е ученичка в помощното училище в квартал "Княжево". Момичето страда от аутизъм.

Родители ѝ са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята", разказва майката.

В 11 часа в петък ще има протест пред образователното министерство в подкрепа правата на Ана-Мария и всички деца в България. Той се организира във Фейсбук. Граждански демонстрации в подкрепа на Ана-Мария и семейството ѝ се организират в петък още в Сливен и в Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?