Образователното министерство ще прави дебат за по-ранно сексуално образование

Красимир Вълчев. Сн. БГНЕС, архив

Министерството на образованието и науката ще направи дебат за това дали сексуалното образование на учениците не трябва да започва по-рано. Според министър Красимир Вълчев първите теми трябва да са в ІІІ и ІV клас.

Според него въпросът не е дали да има такова образование в училище, а дали тези теми не се представят на децата прекалено късно.

"Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване. Ще организирам дебат от темата. Може би имаме нужда то да започва в ІІІ и ІV клас. Но ще го обсъдим със специалистите първо", коментира Вълчев пред бТВ.

Той добави, че в момента отделни теми, засягащи сексуалното образование, има по някои предмети като "Биология и здравно образование", който започва да се изучава от VІІ клас.

Преди десетина дни министерството първо спря, а после отново пусна програма, която цели да повиши осведомеността на ученици от начален курс за различни видове насилие, включително сексуално, и как да се предпазят от тях. Обучението е за деца от 9 до 11 години (ІІІ - V клас) и е организирано от фондация "П.У.Л.С" в пернишко училище. Причината за спирането на програмата бяха медийни изяви на семейство, скандализирано от обучението, в което детето им дори не участва. Майката Дима Ненчева твърдеше, че децата са били принуждавани да се целуват и да рисуват полови органи. Твърди, че това било разказано на детето ѝ от други деца.

Дима Ненчева и съпругът ѝ Николай Ненчев преди две години "стават инициатори на проект за нова система на социално управление, наречен "Български СУВЕРЕН", повеждайки народа към просперитет и отваряйки нова врата към бъдещето на България", пише във Фейсбук страницата на инициативата. Въпросният "проект", за който работи "Български суверен", лансира всякакви конспиративни теории и настоява да няма партии и политици, а вместо това "директна - течна пряка демокрация". Безапелационният авторитет са именно различни прорицатели, гадателки и врачки.

Допълнителни пари за задължителната градина на 4-годишните

Образователният министър коментира в понеделник и предстоящото въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца. Той за пореден път подчерта, че това няма да доведе до някаква промяна за децата, които вече ходят на градина. Както и в момента, основният начин за обучението им ще остане играта.

Вълчев припомни, че 78% от 4-годишните и в момента ходят на градина, въпреки че предучилищното образование е задължително за децата на 5 и 6 години. Според данните на образователното министерство три четвърти от децата на 4 години, които не ходят на детска градина в момента, са от семейства, в които няма отношение към образованието, а майчиният им език не е български. За тях било трудно, почти невъзможно да се преодолеят дефицитите в образованието, когато тръгнат на училище, а това увеличавало риска да отпаднат от образователната система.

Министърът обясни, че за големите градове ще има гратисен период за въвеждане на задължителното образование за 4-годишните заради липсата на места в градините. Сред тези общини е столичната, където от години местата в забавачките са недостатъчни. За да се преодолее този проблем, от държавния бюджет ще се отделят по 70 млн. лева за изграждане на нови градини и училища и пристрояване на съществуващи. Парите са за периода 2020 - 2022 г. Средствата за училищата са за осигуряване на достатъчно място за едносменен режим на обучение.

Около две трети от средствата за нови образователни сгради ще отидат за изграждането основно на детски градини. Те ще са за големите градове, както и за няколко села с преобладаващо ромски население, в които няма забавачки. София кандидатства с проекти за 40 млн. лева.

Според Вълчев с тази програма след две години проблем с местата в градините ще има само в столицата и то за децата на 2 и 3 години. Въпреки това според него дори и в един момента да се осигурят места за всички деца, строителството на нови сгради трябва да продължи, тъй като част от предучилищните групи за децата на 5 и 6 години са в училищата.

Министърът добави, че с въвеждането на задължително обучение за 4-годишните за системата ще бъдат осигурени допълнително 100 млн. лева годишно. Част от тях са за намаляване на таксите, както и за безплатно обучение на определени групи деца.

И в момента за децата на 5 и 6 години формално таксите за детска градина трябва да покриват само разходите за хранене. В София обаче таксата за забавачка е еднаква независимо от възрастта. От местната власт обясняват, че това се дължи на факта, че 60-те лева, които родителите плащат на месец, стигат само за храненето на децата.

Изпитите след VІІ клас може да се променят

Вълчев коментира още, че не се предвижда ревизия на решението на ведомството в изпита след ІV клас диктовката да се прави от предварително записан аудио файл. Според него това поставя всички деца при еднакви условия, а тестовите изпити, които били направени по места, показвали, че няма влошаване на резултатите на децата в сравнение с варианта на диктовка, която се чете от преподавател на място.

Образователният министър каза още, че се обмисля от 2023 г. изпитите след VІІ клас, с които се кандидатства в гимназия, да включват въпроси не само по математика и по български език, а да са интегрални. Идеята е в теста по математика да има въпроси и от природните науки, а в този по български и литература - и от обществените науки.

Споделяне

Още по темата

Още от България