Образувани са 30 досъдебни производства за злоупотреба с европари

Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства по всички сигнали за злоупотреби с европейски средства, съобщи главният прокурор Борис Велчев във вторник.

Ден по-рано МВР и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) се договориха за изработване на каталог на делата за злоупотреби с европейски средства.

ОЛАФ предупреди, че “най-модният” метод за измами с европари е надуването на цените по проектите. Най-податлива за измамите е мярка 2 по програма САПАРД, свързана с оборудването на месопреработвателни предприятия. Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването. ОЛАФ съобщава, че само през миналата седмица са около 100 подобни сигнала и по тях службата ще работи приоритетно.

Представителят на службата за България Арно Хайнен препоръча на вътрешния министър Михаил Миков в понеделник да се проверят консултантските фирми, които изработват проекти за САПАРД. От ОЛАФ са установили “подозрителни съвпадения” като одобрение на три почти еднакви проекти за сходна стойност в един ден в един и същи български град.

МВР съобщи, че другите “три групи” от случаи на измами с еврофондовете са класическата схема на групата “Стойков-Николов”. Това са престъпни групи, които работят с фалшифи документи, за да получат одобрение за проектите си по САПАРД.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?