Образувано е дело за полицейско насилие над Начкови

семейство Начкови, снимка БГНЕС

Софийската районна прокуратура е образувала дело за причинява на телесна повреда на Петър Начков при ареста му край столичния пазар в Илиенци на 21 януари, научи Mediapool във вторник. От държавното обвинение са решили да не чакат резултати от проверката на инспектората в МВР за действията на полицаите при задържането.

Случаят стана национално известен заради скандалните действия на групата за задържане на столичната полиция в края на януари. Срещу семейството бяха изпратени 30 тежко въоръжени полицаи в рамките на акция по сигнал за продажба на контрабандни цигари. Петър Начков твърди, че е бил бит при ареста, а дъщеря им Ралица е била оставена по бельо на студа при претърсването на къщата им в Мировяне.

Четири дни след акцията Софийската районна прокуратура образува дело за намерените пет кутии безбандеролни цигари в дома на семейство Начкови, но за оказаното насилие над Петър Начков нямаше дори и преписка.

Обяснението беше, че за полицейското насилие ще чакат проверката на инспектората на МВР. Въпросната вътрешна проверка обаче още не е готова, а казусът вече се проверява и от парламентарна анкетна комисия, съставена основно от депутати от ГЕРБ. Покрай ареста се разбра, че Ралица Начкова е създател на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".

"Прокуратурата извършва разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Образувано е дело за телесна повреда и не се чака проверката на МВР", обясни новата тактика на прокуратурата говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев.

Според НПК прокурорите могат сами да инициират разследване и да го провеждат без задължително участие на полицията. Тази възможност бе дадена на прокуратурата през 2006 година, за да се осигури нейната независимост от МВР по определени казуси.

От МВР отричат да е упражнен полицейски произвол при задържането на Начкови. Ден след скандалния арест шефът на столичното Второ РПУ Красимир Кръстев отрече подчинените му да са удряли или ритали Петър Начков, а просто били приложили "необходимата сила”, за да го изкарат от автомобила му и да го заключат с белезници. Причината била, че Начков се е "хванал за колана" на колата си. Арестуваният обаче разполага с медицинско свидетелство за кръвонасядания в областта на лицето, тялото и краката.

Скандалът с Начкови предизвика силен медиен и политически отзвук, но и не оставки, независимо, че премиерът Бойко Борисов и главният секретар на МВР Калин Георгиев признаха "множество грешки" и заявиха, че тази акция, както и самоубийството на заподозрян по случая "Мирослава" са под всякаква критика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?