Образувано е ново следствие срещу популярен руски опозиционер

Сергей Навални

Руското федерално следствие образува наказателно дело за измама и пране на пари срещу братята Алексей и Олег Навални, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Владимир Маркин, говорител на Следствения комитет в Москва.

Според Маркин известният опозиционер Алексей Навални е създал фирма с помощта на подставено лице, а през 2008 г. брат му Олег като служител в държавните пощи с измама убедил чуждестранна търговска компания, действаща в Русия, да сключи договор с управляваното от Алексей дружество.

Така Алексей - блогър, прочут от години като борец срещу корупцията, неправомерно получил според следствието заедно с брат си над 55 милиона рубли от търговската компания. Повечето били изхарчени "за техни собствени нужди", а 19 милиона - за да легализират останалата сума. Следствените действия продължават, посочи Маркин.

Освен това Алексей Навални бе обвинен през юли в злоупотреба с доверие и присвояване на средства "в особено големи размери" през 2009 г. На опозиционер, който е застрашен от десетгодишна присъда, е забранено да напуска Москва.

Според следствието като съветник на губернатора на Кировска област Алексей Навални е организирал в престъпен сговор с местни бизнесмени злоупотреба със средства на държавното предприятие "Кировлес" в размер на над 16 милиона рубли.

Поредното обвинение срещу едно от лицата на руската опозиция се появява в навечерието на планирания от нея, но все още несъгласуван с властите, протестен "Марш на свободата".

"Това е бълнуване, явно аз не съм им достатъчен и посягат и на семейството ми", е първата реакция на Навални пред "Газета.ру".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят