Обсъжда се да няма регулирани цени на тока и за малките фирми

Държавата ни е информирала Брюксел, че ще използва механизъм за капацитет на електроцентралите

Петкова след срещата си със синдикалните лидери, сн. МЕ

В момента се обсъжда възможността от юли 2020 г. малките стопански потребители, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар и вече да не могат да купуват необходимата им електроенергия по определяни от държавата цени. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща в Раднево, в четвъртък, със синдикалните лидери на КТ "Подкрепа“ и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров. В разговорите за бъдещето на въглищните централи и въгледобива са участвали и ръководителите на държавните енергийни дружества под шапката на "Българския енергиен холдинг" и Фонда "Сигурност на електроенергийната система",  съобщиха от енергийното ведомство.

Петкова за сетен път е уверила работещите в бранша, че запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток“ е основна цел и приоритет на министерството. Припомнила е, че правителството залага те да работят до 2030 г. с възможност и до 2050 г. и че ще останат основна базова мощност в българската енергетика. Причината е, че България разполага с местни лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от местния ресурс, допълнила министър Петкова.

Тя отново обясни, че това е възможно чрез използването на механизъм за подпомагане на въглищните централи с разпределяне на капацитети, за които те да получават сигурни приходи. Такъв механизъм трябва да бъде заявен, одобрен от Европейската комисия и приложен до края на 2019 г. Петкова съобщи,че по-рано през деня била подписала писмо до Европейската комисия, с което страната ни я уведомява, че ще използва механизма за капацитет, за да гарантира енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електроенергия.

За да защити обаче нуждата от такъв, в момента избраната преди около месец международна консултантска компания "Фронтиер Економикс" извършва анализ на адекватността на енергийната ни система и пазара, за да се иска одобряването на държавна подкрепа за дефицитите ѝ.

Петкова обяснила пред бранша, че този анализ ще  бъде изпратен в Еврокомисията до края на септември. На негова база ще се разработи и самият механизъм за разпределяне на капацитети, което най-вероятно ще става чрез търг и ще замени сегашните плащания за студен резерв, които са запазени на централите на бизнесмена Христо Ковачки и почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Петкова е коментирала и финансовото състояние на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", чиито загуби наближават 1 млрд. лв. и реално я декапитализират и централата е пред фалит. Близо 50% от нейните разходи се дължат на високите цени на парниковите емисии, които централата трябва да закупува, за да влиза в нормите за замърсяване на въздуха и да може работи. По думите на министър Петкова, към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано, за да се избегне опасността от ново поскъпване.

Енергийният министър уверила, че до края на октомври се чака одобрение от Брюксел за увеличение на капитала на държавната ТЕЦ с натрупани от нея 600 млн. лв. дългове към компанията ѝ майка БЕХ. Това по думите ѝ е една от мерките за стабилизиране на финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2", но в бизнес плана на дружеството ще се заложат допълнителни мерки за оздравяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?