Обсъжда се даренията от “Българската Коледа“ да са според доходите на кандидатите

Събраните средства от инициативата “Българската Коледа“ ще бъдат разпределяни по нови правила, едно от които се предлага да бъде подоходен критерий. Това съобщи във вторник секретарят на президента по  здравеопазване, образование и наука Анна-Мари Виламовска.

“Бихме искали да въведем и подоходен критерий като условие за получаване на дарение. Критерият е разработен като съотношение на исканата сума спрямо доходите на семейството. Въвеждаме също така и няколко критерия, чрез които да осигурим по-голяма публичност и по-голяма прозрачност на цялата работа, един от които е, че бихме искали тези правила да бъдат публично достъпни”, обясни тя.

Новите правила за набиране и разпределение на средствата от “Българската Коледа“ вече са качени за обществено обсъждане на сайта на инициативата.

Новите правила обаче дават не особено ясна формулировка на подоходния критерий. Според един от текстовете “за бенефициенти не могат да бъдат избирани заявители, които търсят финансово подпомагане за осъществяване на лечение или рехабилитация, или за закупуване на медицински изделия или помощни средства, на стойност не по-малко от 65% от дохода на семейството през предходната година“. Според друг текст за бенефициенти не могат да бъдат и избирани и такива, които “търсят финансово подпомагане за закупуването на лекарствени средства или на медицински консумативи, чиято месечна стойност е не по-малко от 15% от средния месечен доход на семейството през предходната година“.

Виламовска обясни, че целта е правилата да бъдат готови до 15 октомври и от 1 ноември да бъдат активни.

В момента у нас 358 деца се лекуват със средства, набрани от тазгодишната кампания на инициативата “Българската Коледа”. В кампанията 2011-2012 година бяха набрани 1 362 342 лева като 773 750 лева са дадени за лечение и рехабилитация на деца, а останалите ще бъдат използвани за купуване на медицинска апаратура.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?