Обсъжда се компромисен ръст на петролния добив

Обсъжда се компромисен ръст на петролния добив

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обсъждат компромисен вариант за увеличение на добива между 300 000 и 600 000 барела дневно през следващите няколко месеца, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на източници, запознати с дискусиите.

Според представители на редица държави от картела напълно възможно е по време на срещата на ОПЕК на 22 и 23 юни във Виена да се постигне споразумение за относително скромно вдигане на производството, макар Иран да обяви, че е против това.

Предложението на Русия притискана от местни производители, искащи да увеличат добива си, заяви, че ръстът трябва да е 1,5 млн. барела дневно. Подобно нарастване обаче не би могло да бъде пропорционално, тъй като някои държави, включително Венецуела, където тежката икономическа криза нанася силен удар върху петролната индустрия, няма да могат да го осъществят.

Представителят на Техеран в ОПЕК Хюсеин Каземпур Ардебили заяви, че Венецуела и Ирак ще се присъединят към Иран, блокирайки предложението.

"Трима от основателите на ОПЕК ще го спрат“, заяви той. "Ако кралство Саудитска Арабия и Русия искат да увеличат производството, това изисква единодушие. Ако двете искат да действат самостоятелно, то това е нарушение на споразумението за сътрудничество“, допълни той.

Коментарите на Иран показват, че страните от картела и техните съюзници – известни заедно като ОПЕК+, се готвят да влязат в сблъсък по време на предстоящата среща в австрийската столица. Въпреки това представителите на организацията работят по изглаждане на противоречията и постигането на обща позиция, което от своя страна би било значителен дипломатически пробив.

Възможността за по-тясното обвързване на Русия – най-големият износител на "черно злато“ след Саудитска Арабия, може да помогне за убеждаването на Иран, Ирак и Венецуела да подкрепят по-високото производство през втората половина на 2018 г.

След близо две години на съкращение в добива, цените на суровината тръгнаха нагоре, а резервите отново се приближават до обичайните си стойности.

В понеделник цената на петрола сорт Брент с доставка през август се повиши с 1.2 процента до 74.23 долара за барел при търговията в Лондон след резкия спад в петък от 76 на 73 долара, предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?