Обсъжда се съдбата не берлинското летище "Тегел"

Обсъжда се съдбата не берлинското летище "Тегел"

Представители на германските провинции Берлин и Бранденбург и на федералното правителство ще се съберат тази вечер в Потсдам на извънредно заседание за бъдещето на берлинското летище "Тегел", информира в. "Берлинер цайтунг" в сряда.

Очаква се на срещата при закрити врата да се разиграе политически театър, отбелязва изданието.

В началото на юли министърът на транспорта Александър Добринт предложи "Тегел" да продължи да работи и след като бъде открит новия авиовъзел на германската столица "Берлин-Бранденбург" (BER). Той обоснова предложението си с очаквания недостатъчен капацитет на новата аерогара, допълвайки, че в крайна сметка има и други столици с по две летища.

Министърът обаче не бе съгласувал изказването си нито с правителството, нито с провинции Берлин и Бранденбург, които държат по 37,5 процента от "Тегел".

Домакин на срещата довечера е финансовият министър на провинция Бранденбург Кристиан Гьорке, който е и неин инициатор.

Засега единодушното мнение е, че "Тегел" трябва да бъде затворено, след като заработи новото летище. Продължаване на работата му ще има значителни финансови последици, предупреди Гьорке.

На 24 септември, паралелно с общонационалните парламентарни избори, жителите на Берлин ще гласуват за съдбата на "Тегел".

Споделяне

Още от Бизнес