Обсъжда се спиране на "предизборния" нощен транспорт в София

Заради икономическа неефективност да бъде преустановено движението на трите нощни линии от градския транспорт в София, предложи в сряда съуправителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов. Автобусите бяха пуснати месец преди изборите за представителите в Европейския парламент.

Идеята бе на тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов, а докладът бе внесен от зам.-кмета и настоящ транспортен министър Александър Цветков.

По думите на Костов загубата на ден от трите автобуса е 1118.43 лева. Според справка на Центъра за градска мобилност от 1 май до 6 септември в тях са возили 12 005 пътника. Единственият начин да се засече пътникопотока в автобусите е през валидирането на картите, апаратите за продажба на билети и продадените от шофьори превозни документи. Всички останали пътници са извън тази справка.

Съветниците от комисията отложиха окончателното решаване на въпроса за края на октомври. Още по време на дебата общинските съветници обсъждаха въпроса пътуването в тези линии да е безплатно заради нерентабилността да се осъществява контрол в тези автобуси. В крайна сметка съветниците решиха пътуването да е платено, за да не нарушават общинските наредби, а и защото билетът представлява застраховка за пътниците.

Нощните линии са 605А, 607С и 606В. Те осигуряват транспортно обслужване от 23.00 до 04.00 часа от летището до кв. "Обеля", от "Младост" до "Люлин" и от "Овча купел" до "Левски Г". Пресечната им точка е Орлов мост.

В същото време съветниците не приеха предложението на Николай Костов градският транспорт в София да се движи до края на година по летни разписания заради недостиг на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България