Обсъжда се вариант за трети акционер в столичното парно

Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката обсъждат вариант за привличане на трети акционер в “Топлофикация-София”, научи Mediapool от общински съветници часове преди срещата за избор на процедурата, по която ще се търси консултанта за приватизацията на дружеството.

Възможността била чрез увеличение на капитала да се привлекат свежи пари за дейността на дружеството, което в момента е потънало в дългове към “Булгаргаз” и има несъбрани вземания за милиони левове.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов коментира, че действително работата на бъдещия консултант ще е да привлече оперативни капитали.

Така щяло да се стабилизира дружеството, да се насочат усилията към събиране на дълговете на столичани за потребена топлоенергия и след три години да се продадат акциите му на значително по-висока цена, отколкото в момента биха взели собствениците му, обясниха общинари.

В същото време стана ясно, че столичният кмет Бойко Борисов отказва повече да посещава кабинета на енергийния министър и зам.-председател на БСП Румен Овчаров. Това заяви Борисов часове преди да започне обявената по-рано през деня среща между него, шефа на СОС и министъра среща по процедурата за избор на консултанта за продажбата на “Топлофикация-София”.

Вместо кмета обаче в срещата ще участва главният секретар на общината Росен Желязков.

Борисов обясни, че веднъж вече ходил в кабинета на Овчаров и партийните централи го изкарали какъв ли не. “Вече се ръкувах с Овчаров и се появиха какви ли не спекулации”, каза Борисов. Той допълни, че вече било време Овчаров да отиде в неговия кабинет, за да стане ясно кой е мажоритарният собственик на столичното парно (Столична община с 52% -б.р.).

“Аз да не съм по-малък от Овчаров?”, попита Борисов и се пошегува, че ще сложи в кабинета си легло, за да може като отиде Овчаров при него, “медиите да кажат, че сме си и полегнали”.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?