Обсъжда се за бакалавър да се учи три години, а магистратурата – 2 г.

Клисарова обеща студенти да се включат в изготвянето на стратегията за висшето образование

Пламен Орешарски и Анелия Клисарова. Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарки и министърът на образованието Анелия Клисарова са обсъдили със студенти дали обучението за придобиване на бакалавърска степен да стане тригодишно, а за магистратура да се учи две, а студентите са били поканени да се включат в изготвянето на стратегията за развитие на висшето образование до 2020 г. Това стана ясно в петък след среща на представителите на правителството с младежи от Националното представителство на студентските съвети.

На срещата са присъствали над 80 студенти от около 30 висши училища, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев.

Студенти от колежите у нас са настоявали за въвеждане на тригодишно обучение за бакалавър, докато студентите от Великотърновския университет са защитили сегашното четиригодишно обучение.

Дебатът по темата предстои, но европейската тенденция следва намаляване на обучението за бакалавър и увеличаване на това за магистър, но като цяло обучението се запазва, коментира Клисарова. "Бакалавърското обучение е по-скоро практическо обучение и е повече свързано с бързата реализация на пазара на труда, от което се интересува бизнесът и икономиката и оттам идват тези тригодишни предложения", допълни тя.

Министърът и председателят на студентските съвети Ангел Георгиев съобщиха, че ще бъде създадена специална комисия от студенти, която да работи по текстовете от стратегията за висшето образование, особено тези, които засягат финансирането на образованието и участието на студентите в управлението на висшите училища. За Георгиев междувременно стана ясно, че влиза в състава на създадения в края на август обществен съвет към министъра на образованието и науката като представител на Националното представителство на студентските съвети.

Орешарски пък коментира, че финалният вариант на документа "трябва да бъде приет от преобладаващата част от студентите". Премиерът каза, че "въпреки опитите ни да реформираме образователния процес", голяма част от абитуриентите продължават да избират висше образование в чужбина. Трябва да направим университетите ни предпочитано място за обучение, както за нашите, така и за чуждите студенти, лансира той познатата си теза.

Премиерът обясни на студентите, че България трябва да се адаптира към наложилия се в последното десетилетие европейски принцип в образованието – флексекюрити (съчетание от англ. flexibility – гъвкавост и security – сигурност), според който е "важно да организираме пазара на труда не към защита на работните места, а към подобряване на знанията и на професионалните умения".

Никой не може да гарантира, че едно производство, което ни се струва добро и перспективно, следващата година няма да бъде вече отживелица, отбеляза Орешарски и добави, че всички специалисти трябва да могат "сравнително евтино да се преквалифицират".

Другият основен принцип в образованието е обучение през целия живот, каза още премиерът и цитира данни, според които знанията "остаряват" за период между три и пет години. Приемайте знанията от университетите само като база и се гответе да бъдете ученици през целия си живот, заръча Орешарски на участниците в срещата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?