Обсъждането на въпроса за гръцкия дълг ще започне в началото на следващата година

Пиер Московиси

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси заяви, че обсъждането на въпроса за гръцкия дълг ще започне в началото на следващата година и че това ще стане след реформите, които Атина следва да изпълни, предаде агенция АНА-МПА.

В отговор на въпрос на евродепутат от партията СИРИЗА Пиер Московиси поясни във връзка с гръцкия дълг, че има "срокове" и "графици", според които "първо трябва успешно да бъдат изпълнени реформите" и "да бъде приложена помощната програма", договорена с кредиторите.

Първият пакет от реформи бе реализиран и сега се намираме в процедура на одобрение на втория пакет, като остава да бъдат изпълнени "амбициозни и смели реформи", в това число и пенсионната реформа, посочи Пиер Московиси, изтъквайки, че Гърция се движи в правилната посока що се отнася до придържането ѝ към договореностите с кредиторите в замяна на отпусканите на страната финансови инжекции за реформи и рекапитализация на гръцките банки.

Вярвам, че в началото на следващата година ще бъдем готови да започнем обсъждането на въпроса за гръцкия дълг, каза още Пиер Московиси, оставайки открит въпроса кога този дебат ще приключи.

Същевременно в гръцкия парламент започна обсъждането на държавния бюджет на страната за 2016 г.. Процедурата ще приключи с поименно гласуване в нощта на 5 декември.

В подкрепа на бюджета са се обявили докладчиците на двете партии от правителствената коалиция - СИРИЗА и Независими гърци, а опозицията е заявила, че ще гласува против бюджета.

"Бюджет 2016" си поставя за цел да внесе фискален баланс и социална справедливост, каза докладчикът на СИРИЗА и добави, че усилията на правителството ще бъдат насочени към това да съумее в този кризисен момент за страната да намери ресурси, за да облекчи натрупаната фискална тежест върху социално слабите.

Докладчикът на главната опозиционна партия Нова демокрация заяви, че бюджетните разчети потвърждават рухването на илюзиите, насаждани от една година от самозваната радикална левица.

В края на миналия месец предложеният от правителството държавен бюджет на Гърция за 2016 г. бе приет с мнозинство от парламентарната комисия по финанси на страната. Законопроектът за бюджета е бил подкрепен от депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и Независими гърци. Против него са гласували опозиционните Нова демокрация, Златна зора, Демократичната формация /ПАСОК и ДИМАР/, Потами /Реката/ и комунистическата партия. Съюзът на центристите се е въздържал.

Според заложените разчети държавният дълг на Гърция догодина се очаква да достигне 187,8 на сто от БВП в сравнение със сегашните 180,2 на сто. Икономиката ще се свие с 0,7 на сто.

Анализатори смятат, че правителствената коалиция на премиера Алексис Ципрас е изправена пред нови трудни договаряния с кредиторите по исканите от тях реформи.

Преди две седмици гръцкият парламент одобри законопроект с първи пакет от мерки за икономии и реформи, в замяна на които страната получи 2 млрд. евро транш от третия спасителен пакет и още 10 млрд. евро за рекапитализация на четирите основни банки. Вотът обаче доведе до загуба на две депутатски места за управляващата коалиция, след като по един народен представител от двете парламентарни групи на партиите СИРИЗА и Независими гърци не подкрепиха законопроекта. Това стана два месеца след изборната победа на Ципрас. Сега коалицията разполага със 153 от общо 300 места в законодателния орган.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?