Обсъждат се два варианта за бъдещето на Института по метеорология

Обсъждат се два варианта за бъдещето на Института по метеорология

Обсъждат се два варианта за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Единият е да получи статут на разширена автономия в рамките на БАН, а вторият е извеждането му извън академията, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сряда, когато изтече даденият от премиера Бойко Борисов срок за разрешаване на възникналия спор между НИМХ и БАН.

Учените от НИМХ обявиха в началото на месеца, че искат да напуснат БАН и да станат самостоятелна научна организация към образователното министерство. Причините са лично отношение, както и това, че според НИМХ, ръководството на БАН не разбира проблемите им и не отпуска достатъчно средства за института.

Вълчев уточни в сряда, че и двата обсъждани варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни. В разговорите между БАН и НИМХ той или представител на образователното министерство не са участвали.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е докладвал на премиера Борисов за напредъка в разговорите между БАН и НИМХ, но ситуацията от предходната седмица не се е изменила съществено.

Вълчев обясни, че ако се премине към варианта НИМХ да излезе от БАН, то това ще стане при запазване на оперативната дейност на хидрометеорологичната служба и при запазване на възможността в рамките на БАН да се продължат изследванията в областта на климата и водите - т.е. евентуално разделяне на научната дейност.

Ако се вземе решение НИМХ да бъде изведен извън структурата на БАН, тогава ще се мисли къде НИМХ да бъде ситуиран.

Образователният министър добави, че държавата трябва да бъде отговорна за дейността на НИМХ, която обслужва седем сектора на обществения живот и има международни функции.

Затова през следващата седмица ще бъдат обсъдени варианти както по отношение на бюджета на НИМХ, така и по отношение на невъзможността да се промени тази дейност еднолично и самостоятелно от страна на БАН.

Освен това ще се помисли как да се избира и директор на института. Вълчев даде пример с общинските училища, които са към общините, но даден кмет не може самостоятелно да реши дали да закрие общинското училище или дали да му намали бюджета.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН може да предложи максимална финансова самостоятелност на НИМХ и бюджетът на Института да се гласува от Министерския съвет.

Той поясни, че въпреки това от НИМХ продължават да настояват да бъдат извадени от състава на БАН и след това предложение още не са се срещнали с ръководството на БАН, за да кажат дали са за или против.

Ревалски коментира, че остава да се реши и по какъв начин да бъде избирано ръководството на института и поясни, че по сегашния устав и закон за БАН този директор се избира от Управителния съвет на БАН. Това решение е било подкрепено от Съвета на настоятелите. 

Ревалски каза, че ако правителството реши да изгради НИМХ от БАН, академията не е против, но срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.  

Споделяне

Още по темата

Още от България