Обсъждат се критериите за издаване на направление от джипито за PCR тест

Костадин Ангелов, архивна снимка БГНЕС

Решението личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове е консенсусно, а критериите, по които да се издават направления, ще бъдат определени от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с Българския лекарски съюз, заяви здравният министър Костадин Ангелов пред Нова телевизия в неделя вечерта. Според него джипитата настояват да изработят тези правила и "така е редно".

"Тогава, когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите", допълни той.

Според Ангелов високият брой на заболели от коронавирус се дължи на неспазването на мерките. "И то мерки, които не са толкова затормозяващи - да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него", коментира той.

"Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е социално отговорно поведение, защото демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек", заяви министърът.

Той отново каза, че няма да се затягат сегашните мерки срещу епидемията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?