Обсъждат се няколко сценария за АЕЦ "Белене"

Приватизация, стратегически инвеститор или друго ще стане ясно след месец

Обсъждат се няколко сценария за АЕЦ "Белене"

Няколко сценария за реализацията на закупеното оборудване за прекратения строеж на АЕЦ "Белене" разглежда екипът на БАН, който има задача до края на септември да предложи решение на проблема с ядрените съоръжения, част от които вече се доставени в България, а другата се очаква през септември. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във вторник, след като направи първа копка на строеж на национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй".

Сред вариантите остават обсъжданите вече пълна или частична приватизация на проекта, влизането на стратегически инвеститор, какъвто интерес е проявен от три компании, но има и други опции, посочи Петкова. Какви са те и дали има нужда от нова ядрена мощност ще стане ясно най-рано на 15 септември, за когато министърът очаква да получи кратко описание на анализа на БАН. Пълният доклад трябва да е готов до края на септември и след обсъждане трябва да се вземе окончателното решение дали ще се строи АЕЦ "Белене", припомни Петкова вече дискутираните ходове.

Според нея има реална възможност до края на 2017 г. или в началото на 2018 г. да се структурира процедура за приватизация на проекта. По повод експертни становища, че в една ядрена централа държавното участие е задължително, Петкова посочи, че в световен мащаб има напълно частни АЕЦ, но българското правителство си дава сметка за отговорността на държавата заради потенциалните рискове при управлението на ядрено съоръжение.

Тя отново припомни условията за подновяването на ядрения строеж край Белене – липсата на държавни гаранции, на държавно финансиране и на договор за изкупуване на тока от новата мощност.

Точно преди година стана ясно, че китайската "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN) е заявила интерес към проекта АЕЦ "Белене".

За приватизацията на ядрения проект се говори още от миналия юни, когато стана ясно, че НЕК е осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на руската "Атомстройекспрот" за изработеното ядрено оборудване за прекратения проект. Парите бяха погасени в края на 2016 г., с което вложените от държавната електрическа компания средства в ядрения проект набъбнаха до над 3 млрд. лв., които сега правителството на ГЕРБ търси начин да оползотвори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес