Общ подход на ЕС за пътуване в пандемията заменя разнородните мерки

Общ подход на ЕС за пътуване в пандемията заменя разнородните мерки

Незадължителни препоръки за синхронизацация на действията на отделните страни членки на ЕС при пътуване на европейските граждани в границите на общността прие Съветът на Европейския съюз. Надеждите са така да бъде премахнат сегашният "пачуърк" от най-различни мерки, при които хората не знаят дали няма промени да ги застигнат докато са в чужбина, карани са да попълват най-различни декларации, да вземат кюар кодове за вход в държавите или да имат PSR тестове или да се слагат под карантина.

Общите правила бяха обявени от председателя на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен след като се е постигнало споразумение по предложението на ЕК от 4 септември.

"Нашите права да се движим свободно в Европейския съюз бяха жестоко повлияни от пандемията. Нашите граждани се срещат с толкова много трудности заради толкова много правила и процедури, неясно информация за районите с висок и нисък риск, липсва ясна информация къде е как може да се пътува", отбеляза фон дер Лайен във вторник.

"Още преди месец ЕК отправи своето предложениe, днес всички страни членки постигнаха съгласие, което ще въведе повече ред в сегашната объркваща ситуация", каза фон дер Лайен. Според нея взетото решение е силен сигнал до европейските граждани и е ясен сигнал за подкрепата на ЕК към милионите ежедневно пътуващи граждани.

Предишната вечер председателят на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас коментира пред журналисти, че ще се обяви общ фронт за действие срещу пандемията, който да се справи със сегашния "пачуърк" от единични мерки на отделните държави. Целта е облекчаване на пътуващите, които в момента трудно могат да направят планове. Особено потърпевщи са тези, които трябва да пътуват по работа, тъй като може на път да си сварят промени на правилата. Бюрокращината е голяма, а и контролът върху движението на хората в случая на установени заразени и контакти е труден, стана ясно.

Цицикостас каза още, че сегашната карта за разпространение на заразата и оценката на риска в отделните региони ще бъде преразгледана, тъй като в момента държавите прилагат собствени критерии за определяне кой регион в коя зона на риск е.

"Обща карта с еднакви цветове, базирана на критерии, определени от Европейския център за контрол върху болестите, ще е първата важна крачка", каза в четвъртък фон дер Лайен. Всички държави членки ще трябва да подават необходимите данни, с които ще се обновява всяка седмица картата за разпространението на болестта. Ще трябва да се докладват всяка седмица броя на новооткритите заразени, на направените изследвания, както и дела на положителните проби.

Предвижда се към досегашните зелена, оранжева и червена зона, да се прибави и сива.

Данни за зиготвянето на картата ще трябва да предоставя и Великобритания до края на преходния период за излизане от ЕС. Информация ще дават и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия., както и

Според Съвета на ЕС в зелено следва да бъдат поставяни областите, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 на 100 хиляди или под 4 на сто от изследваните; в оранжево - където стойностите са под 50 нови случая на 100 хиляди и процентът на позитивни е 4 на сто, или бротя е по-голям, но процентът от тестове е под 4 на сто ; червено - при върхови стойности; сиво - за които няма достатъчно данни и където изследванията са малобройни. За зелената зона не трябва да се поставят никакви органичения, за оранжевата може да се очаква въвеждане на ограничения.

Съветът на ЕС препоръчва също така когато пътуващите са транзитно преминаващи, дипломати, журналисти, пациенти, които се нуждаят от лечение и придружаващите си медицински лица, шофьори, студенти, командировани лица, за тях да няма изискване за поставянето им под карантина, освен ако това не е необходимо на всяка цена.

Правителствата все пак ще могат да решават дали да въвеждат рестриктивни мерки като тестове или карантина, но когато правят това ще са длъжни да дават ясна и навременна информация за това. Гражданите на страната трябва да бъдат предупредени поне 24 часа предварително, а останалите страни от Общността и европейските институции - 48 часа по-рано.

Очаква се скоро да бъде предложен единен формуляр за пътуващите, в който да посочват маршрута си и данните си за връзка. В момента отделните държави имат изисквания за герениране на кюар код за влизане в страната 48 часа преди пътуването, други изискват попълване на хартиени декларации, трети – негативни PSR тестове.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?