Идея на просветното министерство:

Общ приемен изпит за еднаквите специалности в университетите

Ректори поискаха държавната поръчка да е само за "необходимия" брой специалисти

Снимка: БГНЕС (архив)

Кандидат-студентите по дадена специалност да се явяват на единен изпит за всички университети, в които тя се преподава. Такава идея витае в просветното министерство. Тя беше огласена в петък от министър Анелия Клисарова на конференция по въпросите на висшето образование и реализацията.

При кандидатстването за медицина и сега критериите по биология и химия са почти еднакви, мотивира идеята Клисарова.

Тя даде пример и с икономиката, която се изучава от над 60 хиляди студенти в 25 университета в страната. Замисълът е след преценка на необходимостта от икономисти, държавата да отпусне, например, само 10 хиляди места за държавна поръчка по тази специалност. След полагане на единния изпит най-добрите 10 хиляди кандидати влизат в съответните университети, които предварително са подредили по желание. Тези, които остават извън бройките за държавна поръчка, също ще могат да запишат икономика, но вече като платено обучение.

58 хиляди кандидат-студенти и ...70 хиляди места в университетите

Предложението на просветния министър предизвика веднага реакцията на някои университети. Ректорът на Медицинския университет Ваньо Митев, който е и председател на Съвета на ректорите, отбеляза, че "реформи са нужни, но не трябва да се събаря вече построеното".

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Стати Статев се съгласи, че икономиката трябва да се "пипне", тъй като "никой не разкрива места по математика и химия, а всички университети обявяват повече бройки за икономика и администрация и управление".

Статев цитира данни от кандидат-студентската кампания през 2013 г., когато университетите са обявили над 70 хиляди места при едва 58 хиляди абитуриенти, завършващи средното си образование.

Ректорът на УНСС отбеляза още, че има "крещящо несъответствие" между броя на обявените места за прием и потенциалните кандидат-студенти. Той предложи, когато Министерският съвет утвърждава броят на местата държавна поръчка за различните специалност да се взема и мнението на бизнеса. В момента Министерският съвет издава постановление на базата само на бройките, заявени от университетите.

Статев се обяви против отварянето на стопански факултети в техническите висши училища.

"Младите са неграмотни, не знаят английски"

Да не се дават дипломи за висше образование на хора без английски език, призова изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му, младите хора у нас са "неграмотни и не знаят езици", което ги прави непривлекателни за работодателите.

Данев допълни, че БСК работи с девет университета за привеждането на учебните им планове и програми в съответствие с нуждите на пазара на труда.

Според него държавата трябва да финансира специалностите, по които има реализация на завършилите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?