Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Общ цифров пазар ще улеснява онлайн търговията в Европа

Ще се опрости ДДС-режимът, който сега носи загуби от 80 млрд. евро на малките фирми заради разликите

0 коментара
Общ цифров пазар ще улеснява онлайн търговията в Европа

Общ цифров пазар ще улеснява онлайн търговията в Европа Ще се опрости ДДС-режимът, който сега носи загуби от 80 млрд. евро на малките фирми заради разликите

Европейският пазар да се цифровизира и така да се премахнат сегашните пречки пред онлайн търговията между различните държави, ползването на електронни услуги от друга страна в ЕС, гледането на филми и дори поевтиняването на колетните пратки, изпращания от единия до другия край на Евросъюза. Тези цели си постави Еврокомисията по време на първото обсъждане в сряда на стратегията за цифровия единен пазар, която трябва да бъде представена през месец май.

Цифровите технологии са част от нашето ежедневие. Независимо дали става въпрос за обучение или за гледане на филми, за покупка или продажба онлайн или за свързване с приятели или с личния лекар — интернет е златна мина от възможности, предоставяни ни от цифровите технологии. Всеки ден обаче хората и предприятията в ЕС се сблъскват с множество пречки — от блокиране на достъпа на географски принцип или неефективност на трансграничната доставка на колетни пратки до несвързаност на електронните услуги. Цифровите услуги твърде често остават в националните граници, посочват от Еврокомисията.

"Европа не може да бъде начело на цифровата революция с разпокъсана, различна за всяка от 28-те държави членки нормативна уредба за далекосъобщителните услуги, авторското право, информационната сигурност и защитата на данните. Нуждаем се от европейски пазар, който да дава възможност за разцвет на нови стопански модели, растеж на новосъздадени дружества и възползване на промишлеността от "интернет на нещата“. Хората също трябва да инвестират, по-специално в своите умения да ползват информационни технологии, било на работното си място или в свободното си време", посочва еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Гюнтер Йотингер, цитиран в съобщението.

В резултат на ориентировъчния дебат е решено комисията да се съсредоточи върху улесняване на достъпа на хора и фирми до цифровите стоки и услуги, облекчаване на трансграничната е-търговия с хармонизиране на защитата на договорите. В момента само 15% от потребителите пазаруват онлайн от друга държава от ЕС, което не е изненадващо, ако накрая за доставката на даден продукт трябва да се плати повече, отколкото е цената на самия продукт, посочват от Брюксел.

Твърде много европейци не могат да използват — често напълно неоснователно — онлайн услуги, които са достъпни в други държави от ЕС. В други случаи потребителите са пренасочвани към местен магазин с различни цени. При наличието на единен пазар такава дискриминация е невъзможна, смятат в ЕС.

Сред поставените цели е и модернизиране на законодателството в областта на авторското право, за да се гарантира правилният баланс между интересите на творците и тези на ползвателите или потребителите. Това ще улесни достъпа на хората до културна информация — и следователно ще подкрепи културното многообразие — като същевременно ще разкрие нови възможности пред хората на изкуството и създателите на съдържание и ще гарантира по-доброто прилагане на правата.

Опростяването на режима на ДДС е от важно значение за насърчаване на трансграничните дейности на предприятията и особено на малките и средните предприятия, за които са голям проблем разходите и сложността, произтичащи от необходимостта от боравене с чуждестранните данъчни разпоредби. Свързаните с ДДС разходи, дължащи се на различни изисквания, се оценяват на 80 млрд. евро, аргументират се идеолозите на цефровия единен пазар.

Всички цифрови услуги, приложения и съдържание зависят от наличието на високоскоростен достъп до интернет и на сигурни мрежи: жизненоважната среда за нови, иновативни цифрови услуги, смятат те. Поради това, за да насърчи инвестициите в инфраструктурата, комисията ще извърши преглед на действащата нормативна уредба за далекосъобщенията и медиите. Целта е това да доведе до повече ползи за потребителите като например нарастването на броя на гласовите повиквания по интернет.

Комисията ще разгледа нарастващото значение на онлайн платформите (интернет търсачки, социални медии, онлайн магазини за приложения и др.) за разцвет на цифровата, основана на интернет икономика. Това включва търсене на начини, по които да се засили доверието в онлайн услугите чрез повече прозрачност, те да бъдат включени в онлайн верига за създаване на стойност и да се улесни бързото отстраняване на незаконно съдържание.

Понастоящем 72% от потребителите на интернет в Европа се опасяват да ползват онлайн услуги, защото се тревожат, че трябва да разкрият онлайн твърде много свои лични данни. Бързото приемане на Регламента относно защитата на данните е ключов фактор за повишаване на доверието, смятат в Брюксел.

Там си поставят за цел и разработването на стандарти, за да се осигури оперативната съвместимост на новите технологии, което е изключително важно за конкурентоспособността на Европа.

Европейските граждани също следва да бъдат в състояние напълно да се възползват от оперативно съвместимите електронни услуги — от електронното управление до електронното здравеопазване, като развиват своите умения за ползване на цифрови технологии, за да се възползват от предоставяните от интернет възможности и да повишават шансовете си за намиране на работа, посочва се в прессъобщението.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.