Гърци скандират: "ЕС, МВФ – вън!"

Общата стачка прерасна в сблъсъци по улиците на Атина

Седемдесет хиляди излязоха на улиците, около 120 бяха задържани

Общата стачка прерасна в сблъсъци по улиците на Атина

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу младежи с качулки, които хвърляха камъни и запалителни бомби, докато десетки хиляди участваха в най-голямата от месеци демонстрация срещу мерките за икономии, предаде агенция Ройтерс. Сблъсъците станаха по време на шествие към парламента, в което се включиха близо 70 000 души, които скандираха: "Няма да отстъпим на Тройката (международни кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ)" и "ЕС, МВФ - вън".

Двата основни синдиката в Гърция, които представляват работещи в частния и държавния сектор, обявиха за днес 24-часова генерална стачка, която е първият социален тест за коалиционното правителство на Андонис Самарас.

Към края на демонстрацията десетки облечени в черно младежи започнаха да хвърлят камъни, коктейли Молотов и бутилки по полицаите, които отговориха с няколко залпа сълзотворен газ. Полицията подгони протестиращите по площад Синтагма пред парламента, докато в небето кръжаха хеликоптери. Дим се виеше от малки пожари по улиците.

Около 120 души бяха задържани, след като разгневени демонстранти чупиха будки на автобусните спирки и палиха кошчета за боклук.

Според оценки на полицията това е най-голямата демонстрация от протеста през май 2011 г. и е сред най-масовите, откакто Гърция за първи път прибягна до международна финансова помощ през 2010 г.

"Не можем повече, ние кървим. Не можем да отглеждаме децата си по този начин", заяви Дина Коку, 54-годишна учителка и майка на четири деца, която живее с 1000 евро на месец. "Увеличенията на данъците и намаленията на заплатите ни убиват", допълни тя.

"Вчера испанците излязоха на улиците, днес сме ние, утре са италианците, а след това - всички европейци", заяви Йоргос Харисис, синдикалист от Федерацията на държавните служители (АДЕДИ). "С тази стачка изпращаме силно послание към правителството и тройката, че мерките за икономии няма да минат, дори ако бъдат приети от парламента, защото дните на това правителство са преброени", заяви Харисис.

Около 3 000 полицаи, или два пъти повече от обичайното, бяха разположени в центъра на Атина заради днешните демонстрации. През февруари, когато парламентът одобри поредната серия икономии, протестиращи подпалиха магазини и банки в столицата, припомня Ройтерс.

Полицията издигна барикада пред парламента и спря пенсионер, който се опитваше да стигне до кабинета на Самарас, носейки банер с портрети на гръцки премиери под надпис: "Най-големите предатели в гръцката история".

Корабите останаха днес по пристанищата, музеите и туристическите забележителности затвориха врати, а авиодиспечерите спряха работа за три часа. Самолетни полети и пътувания на влакове бяха отменени, магазините бяха затворени, а в болниците работят само спешни екипи. В стачката участват също държавни служители, учители и университетски преподаватели, банкови и данъчни чиновници..

Новите мерки за икономии предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор.

Гърция обеща на международните си кредитори да съкрати разходите с близо 12 милиарда евро в стремежа да си осигури следващия транш от спасителната помощ, без който ще фалира.

Гърция е в пета поред година на рецесия. Анализатори отбелязват, че търпението на гърците се изчерпва и силният обществен гняв може да се обърне срещу ръководеното от консерваторите правителство. "Това, което хората искат да кажат на Самарас, е, че страдат, и Самарас може да използва това, за да поиска отстъпки от тройката", обясни директорът на социологическата агенция MRB Димитрис Маврос.

Анкета на тази агенция от миналата седмица показа, че над 90 процента от гърците смятат планираните съкращения за несправедливи и натоварващи бедните, а огромно мнозинство от анкетираните очакват нови съкращения в идните години.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани