Обществен борд за туризма ще пише стратегия за бранша до 2020 г.

Обществена комисия от представители на туристическия бранш и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще изработи дългосрочна стратегия за развитието на отрасъла в периода 2014 – 2020 г. За това са се разбрали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и 16 представители на туристическия бранш – хотелиери, ресторантьори, туроператори, инвеститори и туристически организации, съобщиха от МИЕТ.

Сред конкретните неотложни мерки за развитие на туристическия отрасъл е и приемането на наредбите към одобрения в последните часове на парламента Закон за туризма, който предизвика противоречиви коментари в бранша. Някои от туристическите организации дори поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетия закон.

Пред министър Василев туристическия бранш е настоял за изготвянето на нова Наредба за младежкия и детския туризъм в най-скоро време.

Създаването на медийно звено към работната група по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризма е било договорено още на срещата в МИЕТ. Целта на тази промяна е да бъде улеснена комуникацията между бранша и потребителите на туристически услуги.

По време на срещата са били обсъдени и бъдещи инициативи в областта на популяризирането на СПА туризма у нас.

Предстои честването на петата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите, а в средата на май за първи път Поморие ще бъде домакин на конгрес на европейската СПА асоциация.

Туризмът е сред най-важните сектори в българската икономика, който дори и в периода на криза бележи траен ръст и създава работни места, каза министър Василев. По неговите думи трябва да се използват предимствата на страната като туристическа дестинация, за да продължаваме да привличаме туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес