Обществен съвет обсъжда как да се ускори ваксинацията

Мира Кожухарова и Стойчо Кацаров (в средата), сн. БГНЕС

Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия, за последните 30 години средната продължителност на живота в България се увеличи с близо пет години, а за миналата година е намаляла с година и половина. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща в Гранитна зала в Министерския съвет с Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Според него Общественият съвет е надпартийно, национално усилие да излезем от ситуацията, в която се намираме и да се върнем към нормалното общуване.

Кацаров смята, че е измамно спокойствието, на което се наслаждаваме последните месеци, бидейки в зелената зона на ЕС и призова да се ваксинираме през лятото.

"Малкият брой на новозарезените, намаляващият брой хоспитализации, това е измамно спокойствие, ние не сме застраховани от нова вълна, виждаме какво се случва в другите европейски страни, лятното време е най-подходящото време да положим едно такова общо национално усилие да излезем от тази ситуация", заяви Стойчо Кацаров.

Доц. Мира Кожухарова заяви, че сега е време да вземем решението като общество, всички последни изследвания показват, че хората, получили две дози от ваксината, са предпазени от разпространяващия се нов вариант на вируса.

На срещата участват здравни медиатори, хора от религиозната общност.

На последното правителствено заседание служебният кабинет реши да разпусне Националния ваксинационен щаб, който беше създаден през декември. Целта беше щабът да реализира обявеният в края на миналата година Национален ваксинационен план.

Към министъра на здравеопазването се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Към момента статистиката на Единния информационен портал показва, че общо поставените дози ваксини са 1 773 581, а хората със завършен ваксинационен цикъл са 812 175.

Мисия, а не административна задача

Мое дълбоко убеждение е, че нашият народ не е антиваксърски настроен, каза министър Стойчо Кацаров. Той посочи, че в конкретния случай с ваксините срещу COVID-19 обществото е било повлияно негативно. Според него това обаче не е необратим процес, но трябва всеки чрез ролята, която има в обществото, позицията която заема, да дава своя принос в процеса на убеждаване в ползите от ваксините.

Това е мисия, не е административна задача, каза здравният министър.

Министър Кацаров заяви, че ще постави въпроса пред Министерски съвет, така че цялото правителство да бъде ангажирано с подобен тип кампания. По думите му всички трябва да направим максималното, за да си върнем нормалния начин на живот. Не е трудно, ако си го поставим за задача и положим усилия, каза д-р Кацаров.

Участниците в дискусията застъпиха тезата, че активно работят по убеждаването на хората от техните общности в ползата на ваксините, но медиците също трябва да бъдат убедени да се ваксинират. При едва 20 процентно ваксинационно покритие на медицинските специалисти, да накараш останалите да го направят, понякога е трудно. Те призоваха Българският лекарски съюз да направи кампания сред медиците по темата.

Захари Атанасов, член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори и евангелски пастор, посочи че медиаторите срещат огромна съпротива сред ромската общност, но данните за 10 процента ваксинирани роми не са изненадващи при 20 процента ваксинирани медицински специалисти.

Католическата църква спазва стриктно всички антиепидемологични предписания, каза главният секретар на Католическата църква в България отец Петко Вълов. По думите му папа Франциск също насърчава ваксинирането, апелира богатите държави да изпращат ваксини за бедните. "В България чрез Националния съвет на религиозните общности , ние изпратихме един списък в Александровска болница и всички желаещи бяха ваксинирани. Нашият епископ, свещениците, монахините, всички се ваксинирахме и дадохме личен пример", посочи Вълов. По думите му от църквата насърчават хората да се ваксинират, правят това, което науката и държавата препоръчват.

От еврейската общност в България посочиха, че над 70 процента от членовете на общността са ваксинирани с две дози, но също отбелязаха като много притеснителна съпротивата на лекарите срещу ваксините.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Джелал Фаик посочи, че за мюсюлманското вероизповедание е най-важно запазването на здравето и живота на вярващите, от тази гледна точка главният мюфтия, заедно с ръководството на вероизповеданието, са дали личен пример и са били едни от първите ваксинирани в страната. Той увери, че мюсюлманската общност не е скептично настроена срещу ваксинирането, но може би липсата на разяснителна кампания е довела до по-ниско ваксинационно покритие в общността.

В хода на дискусията оперната певица Александрина Пендачанска, както пастор Румен Борджиев, председател на обединение на Евангелските църкви, изразиха съжаление, че в този разговор не участват представители на Българската православна църква. Пастор Борджиев посочи като добър опит за достигане на много хора, разпространеното в началото на пандемията обръщение до всички деноминации на протестанската църква за ползите от ваксинацията. Това, което днес влагаме като начало, ще допринесе за съхраняване живота на нашите сънародници, каза пасторът. Той изказа благодарността си за започнатата инициатива. Духовните хора, водачите в страната може да окажем положително влияние. Протестантската общност сме готови да участваме и да подпомагаме този процес, заяви Борджиев.

По време на кръглата маса Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти у нас посочи, че страната ни е била използвана като хъб за разпространение на дезинформации по отношение на пандемията. Тя постави въпроса с ролята и отговорността на журналистите, които по думите ѝ трябва да са подготвени за среща със специалисти. Недева посочи, че като асоциация следят тези потоци от дезинформации. Като журналист тя постави и въпроса с отговорността на личните лекари.

Проф. Мира Кожухарова отговори, че най-голямата грешка, която личните лекари правят, е че отказват или разубеждават хората с хронични заболявания да се ваксинират.

Напротив, точно обратното, те са хората, които следва да бъдат ваксинирани. Хората над 60 години и тези, които имат хронични заболявания, допълни проф. Кожухарова.

Телевизионната водеща Нана Гладуиш посочи, че е важно да няма притеснение в процеса на ваксинация за нито една от страните - било то личен лекар или пациент и изтъкна, че разбира страховете на личните лекари по отношение на тази група пациенти. По думите ѝ е важно да няма притеснение в нито една от стъпките в процеса на ваксинация. Тя смята, че в медиите трябва да се чуват повече специалисти, науката трябва да развенчава митове. Трябва да се говори каква е тази ваксина, как действа, защо не може да чипира хората, че не променя ДНК, заяви Гладуиш. Според нея хората имат свои лични страхове, тя също като пациент с онкологично заболяване се е питала дали ваксината няма да повлияе на лечението.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус