Обществен съвет се обяви за спиране на реформите в армията

Ангел Найденов по време на заседанието на Обществения съвет, сн. БГНЕС

Създаденият през пролетта със заповед на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев Обществен съвет по отбранителна политика възобнови дейността си в четвъртък. Новият министър на отбраната Ангел Найденов поласка дискусионния формат, че бил доказал ефективността си без да посочи доказателства. Участниците в съвета демонстрираха неприязън към извършените в последните години промени, настояха за тяхната отмяна, както и въобще на спиране на "постоянните реформи".

В изказването си пред съвета Ангел Найденов, цитиран от БТА, определи като драматична картината на състоянието на въоръжените сили. Той посочи, че има добра представа за финансовата картина и икономическата действителност, но за пореден път изтъкна, че финансовата криза не може да бъде универсално извинение години наред за орязване на средствата за отбрана.

Найденов, който от години има поглед върху системата като парламентарист, каза, че дори той не си е представял толкова критично състояние на техниката и на видовете въоръжени сили и даде пример със състоянието на военната авиация и малкото техника, която е в състояние да лети в момента.

Министърът отново очерта необходимостта от нов стратегически преглед, но на системата за сигурност и отбрана, а не само на отбраната.Трябва да имаме нов план за развитие на въоръжените сили, който да отчита резултатите от стратегическия преглед, посочи министърът. Той отново говори и за технологична пропаст между българските въоръжени сили и партньорите ни, която се увеличава с годините. Необходима е атмосфера на предвидимост и спокойствие за работа на хората от системата на въоръжените сили, заяви министърът.

Председателят на Асоциацията на Сухопътните войски и бивш командващ пехотата генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков заяви, че се радва, че е приключил оптимистичният тон, който е съществувал четири години относно състоянието на въоръжените сили. Нещата са критични, даже трагични в отбраната, смята Цветков, който изтъкна, че отбрана и сигурност се градят върху твърди и ясни позиции в продължение на години.

Както той, така и други участници в днешната дискусия изразиха подкрепа за възстановяне на военни формирования в определени райони на страната. Прозвучаха и подкрепа за намерението да бъдат възстановени предишните условия за пенсиониране на военните, както и мнение за спиране на постоянните реформи.

Министърът отбеляза, че в момента нямаме и не бива да имаме отказ от реформа, въпреки съзнанието, че тази дума е натоварена с много силен негативизъм, особено в Българската армия. Той остава на мнението, че няма по-реформирана за последните 23 години система от отбранителната, а военнослужещите са били превърнати само в обект на реформата, не са били субект, отсъствали са от процеса на формиране на решенията.

Споделяне

Още по темата

Още от България