Обществената подкрепа за импийчмът на Тръмп расте стабилно

Исторически рекорд: Половината американци искат отстраняването на този президент

Обществената подкрепа за импийчмът на Тръмп расте стабилно

Обществената подкрепа за импийчмънт на президента Доналд Тръмп нараства стабилно през последните няколко седмици, докато вървят изслушванията по разследването в Конгреса на САЩ, които се излъчват по телевизията. Според проучване на Reuters/Ipsos, проведено в понеделник и вторник, 47% от пълнолетните граждани на САЩ смятат, че Тръмп трябва да бъде отстранен чрез импийчмънт, докато 40% са на обратното мнение.

Сравнен с предходни проучвания, този резултат показва, че броят на американците, които искат импийчмът на президента, все повече надвишава броя на онези, които не искат това.

На 13 ноември, преди началото на публичните изслушвания, нетната подкрепа за импийчмънта – тоест разликата между онези, които подкрепят тази процедура срещу Тръмп и тези, които са против, е била три процентни пункта, по данни Reuters/Ipsos.

Разликата нараства до 4 пункта след първата седмица на изслушванията и до 5 пункта в началото на втората седмица. Последното проучване сочи, че разликата вече е 7 пункта.

Разследването на Конгреса е фокусирано върху телефонен разговор от 25 юли, когато Тръмп иска от украинския президент Володимир Зеленски да разследва кандидат-президента на демократите Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън, както и върху дискредитираната конспиративна теория на Тръмп, че Украйна, а не Русия, се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. Формален повод за искането на Тръмп към Зеленски е това, че Хънтър Байдън е работил за кратко в украинска енергийна компания.

Демократите обвиняват Тръмп в злоупотреба с власт, тъй като е задържал отпускането на 391 млн. долара военна помощ за Украйна, за да упражни натиск върху страната, принуждавайки я по този начин да се намеси в американската предизборна кампания като компрометира вътрешнополитически опонент на Тръмп.

Ако доминираната от демократите Камара на представителите одобри импийчмънт на Тръмп, идва ред на Сената, където контрол имат републиканците от партията на президента. Сенатът провежда процес, който да реши дали да има обвинение към Тръмп и дали той да бъде свален от поста. Засега републиканците не са склонни да отстраняват президента, отбелязва Ройтрес.

Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно, обвинява демократите в "лов на вещици" и опит да отменят изборната му победа от 2016 г.

Защо 50% подкрепа за импийчмънта не е "страхотна новина" за Тръмп

Ново проучване на телевизионната мрежа Си Ен Ен, оповестено на 26 ноември, също показва, че половината от американците смятат, че Камарата на представителите не само трябва да гласува импийчмънт на Доналд Тръмп, но и Сенатът да го освободи от президентския пост.

Привърженици на президента наводниха интернет с коментари, че този резултат е страхотна новина за Тръмп, тъй като тези 50% си остават непроменени в сравнение с проучването на Си Ен Ен от средата на октомври и изводът бил, че десетте дни на публичните изслушвания не са успели да убедят повече американци, че президентът трябва да си ходи.

Ако изключим това, че от дърветата не виждат гората, новината в случая е, че според мнозинството от американците настоящият президент трябва да бъде отстранен от поста, както и да му бъде гласуван импийчмънт, отбелязва Си Ен Ен. И дава следната историческа справка, която изчиства картината:

В пиковия си момент подкрепата за импийчмънт и освобождаване на бившия президент Бил Клинтън през 1998 г. е била 29%, според проучване на Си Ен Ен. Това е най-високият процент, измерван за всички времена. Републиканското мнозинство в Камарата на представителите гласува импийчмънт на Клинтън в края на същата година.

През 2006 г. проучване на Си Ен Ен отчита, че 30% от американците искат импийчмънт и отстраняване от поста на президента Джордж Буш-младши. През 2014 г. 33% от американците искат същото за тогавашния президент Барак Обама. (За разлика от Тръмп и Клинтън, нито Буш, нито Обама, са били обект на официално разследване или гласуване във връзка с импийчмънт.)

Това, което ни казват тези исторически данни е, че за тези две десетилетия около 30% от американците са били готови за импийчмънт на президент (обикновено на онзи от партията, която те не подкрепят).

Онова, което прави резултата на Тръмп толкова забележителен е, че сега 20% повече американци са убедени, че не само трябва да му бъде гласуван импийчмънт, но и да освободи поста. Това става в момент, когато Тръмп се готви да се кандидатира за втори президентски мандат след по-малко от година.

Това обаче не означава, че демократите трябва да се радват, че са спечелили "мача", отбелязва Си Ен Ен.

Разделение по партийни линии

Проучването на Reuters/Ipsos сочи, че общественото мнение за импийчмънта е разделено по партиен признак – осем от десет демократи подкрепят импийчмънт на Тръмп, а осем от десет републиканци на против.

Резултатите от проучването показват, че седем от 10 републиканци смятат, че разследването на Конгреса не се води честно.

Четирима от 10 републиканци са съгласни, че президент, който използва властта си за лична финансова изгода, трябва да бъде подложен на разследване за импийчмънт, докато трима от 10 казват, че тази мярка би била оправдана за президент, който възпрепятства правосъдието или вреди на американските интереси зад граница.

Едва двама от 10 казват, че подобно разследване е оправдано за президент, който използва правомощията си, за да спечели нечестно политическо преимущество срещу опонента си, каквито са обвиненията към Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят