Обществените медии и Рашидов бойкотираха комисията на Бинев

"Комисията е мястото за водене на разговори, останалото са циркове"

Заседанието на Комисията по култура се проведе въпреки бойкота, сн. БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов, както и обществените медии БНТ и БНР бойкотираха в четвъртък заседанието на парламентарната комисия по култура за разглеждането на бюджета.

От Министерството на културата съобщиха, че няма да уважат заседанието в знак на солидарност с недоволството на гилдията срещу избора на Слави Бинев за неин председател.

"Министър Вежди Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци", казаха от ведомството.

Срещу връщането на Рашидов като министър на културата има не по-малко недоволство в културните среди, а в петък "Ранобудните студенти" ще протестират с искане за оставките и на Рашидов, и на Бинев.

Тъй като от Министерството на културата не присъстваха на обсъждането на бюджета, бяха предоставили своята позиция на депутати от ГЕРБ и ги бяха помолили да защитят бюджета на ведомството.

От БНТ и БНР пък отказаха да отидат на заседанието с аргумента, че не е възможно да има обективен диалог за бюджета на двете медии, в ситуация, в която председателят на комисията по култура Слави Бинев води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения.

"Сблъскваме се с пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимите обществени медии", се казва в позиция на радиото и телевизията.

"В знак на недоверие към възможността на председателя на комисията да осигури обективно обсъждане, ние няма да присъстваме на днешната среща", се казва още в декларацията.

"Бюджетите на обществените телевизия и радио са изключително важна тема, която трябва да се обсъди в обстановка, в която тежест ще имат реалните аргументи и факти. Защото същественият разговор е какви са последствията за обществото от намаляващия бюджет на БНТ и БНР в последните години, предвид ангажиментите им, съгласно Закона за радиото и телевизията", посочват от двете медии.

"Тук съм, за да вдигна завесата, а всички, които скачат срещу мен, не искат това да се случи", заяви пред журналисти след края на заседанието Слави Бинев. "Определено съм ядосал страшно много хора, които са
изнервени от това, че някой ще вдигне завесата. Тогава може би ще се види наистина, че уродливото лице е друго", заяви Бинев.

Относно бойкота на Министерството на културата, БНТ и БНР, той посочи, че комисията е мястото, където трябва да се водят разговорите. "Всичко останало са циркове, от които никой няма да спечели", смята Бинев.

Попитан отново дали ще си подаде оставката той отговори, че ще използва всяка секунда, за да обясни, че клишето, което са му сложили, няма нищо общо с работата, която иска да свърши.

"Ровенето ще продължава", обяви Слави Бинев и заяви, че ще направи всичко възможно да защитава интересите на творците и медиите да заработят свободно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?