Общественици и пет партии не желаят Антон Тодоров да е шеф на Комисията по досиетата

ГЕРБ и БСП съвместно целят да ликвидират организацията, смятат от "Да, България" и ДСБ

Народният представител Антон Тодоров

Има умишлен опит за ликвидиране на Комисията по досиетата, а номинацията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров за председател на ведомството е крайно неподходяща.

Около тази позиция се обединяват двете протестни писма от последните дни около случващото се с Комисията по досиетата. Едното е изпратено до властите от изтъкнати личности - журналисти, преподаватели, изследователи, творци, общественици, а другото - от пет десни партийни формации - "Да, България", ДСБ, "Зелените", ДЕОС и БЗНС.

Десните: Цели се ликвидирането на комисията

"Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата. КомДос е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим. Комисията е и гарант, че за обществото няма да остане скрито влиянието, упражнявано и днес върху управлението от страна на някогашните ДС функционери", се посочва в позицията на десните партии.

Според тях внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява пореден опит за затваряне на досиетата.

"В него се предвиждат редица ограничения в правото на гражданите да бъдат осведомени за принадлежността на публични лица към органите на репресивния апарат на комунистическия режим. Премахват се всякакви изисквания за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва изискване за непринадлежност към ДС на лицата, които ще боравят с документацията от архивите,. Прекратява се автоматичното осветяване на сътрудниците на комунистическите служби в конкретни сектори от обществения, политическия и икономическия живот. Въвеждат се широки области на преценка и изключения, които неизбежно ще позволят прикриването на множество агенти на службите", изтъкват партийните формации.

Те възразяват и срещу намерението на ГЕРБ да издигне за председател на КомДос Антон Тодоров.

"Г-н Тодоров доказано не притежава моралните качества, необходими за заемането на този пост. Дългогодишното му публично поведение го е превърнало в емблема на грозни персонални атаки и разчистване на сметки. Негова запазена марка са използването на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с често нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции говорят, че, за да натрупа кариерни и политически дивиденти, г-н Тодоров е готов на всякакви, дори и срамни, метаморфози. Нещо повече – известно е, че кандидатурата му за работа в служби от сектор сигурност е била отхвърляна поради установена непригодност. Лансирането на лице с подобна репутация за председател на КомДос би ликвидирало моралния капитал на тази институция и доверието в интегритета на нейната работа", изтъкват "Да, България", ДСБ и колегите им.

И група общественици не приемат номинацията на Тодоров

Междувременно, в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, министър-председателя и председателите на парламентарни комисии, група граждани - изтъкнати журналисти, изследователи, преподаватели, творци, категорично възразяват срещу номинацията на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата.

Според действащия закон комисията, която е натоварена да обявява принадлежност към органите на политическата полиция на бившия комунистически режим, се състои от девет души, които се избират от Народното събрание за срок от пет години с право на преизбиране, като предложените от нито една от парламентарните групи членове не могат да имат мнозинство в комисията.

Според авторите на писмото законът не забранява на обществеността да прави номинации за членове и за председател.

Според тях при предстоящия избор на членове и на председател на Комисията не трябва единствено и само парламентарните групи да  номинират кандидатури за членове на тази комисия, а да бъде дадена възможност за широк обществен избор. "Защото Комисията по досиетата е експертно тяло, а от друга страна – израз на волята на обществото да знае миналото на хората, които са на ръководни позиции в редица нива на властта, медиите и бизнеса", изтъкват обществениците.

Според тях миналото на хората на ръководни постове трябва да се познава, за да може тези, които избират хора на ръководни позиции, да могат да направят информиран избор. Дали някои от тях – както е ставало неведнъж – ще допуснат хора с обременено минало да бъдат предлагани и избирани на ръководни постове, вече е въпрос на човешката и политическа съвест на тези, които ги предлагат на избиращите.

В документа се подчертава, че точно поради изключително важните функции на комисията по досиетата като на колективен страж на историко-политическата съвест на народа ни, както и заради досегашния ѝ авторитет, трябва номинациите на членове на тази комисия да бъдат правени от възможно най-широк кръг заинтересовани групи и индивиди: неправителствени организации, професионални гилдии, заинтересовани граждани. В още по-голяма степен това се отнася до номинацията на председател на тази комисия.

Затова подписалите писмото призовават Народното събрание да прекрати процедурата по предлагане на членове и на председател на Комисията по досиетата и да открие колкото се може по-широка кампания за подаване и обсъждане на имена за членове и председател. "Ако парламентарните групи мислят за интереса на родината, а не за теснопартийните си щения и за конюнктурните си кадрови боричкания, те трябва да оставят предложенията за членове и председател в ръцете на широката общественост чрез процедура на публично предлагане и публично изслушване на кандидатите", се посочва в писмото.

Има притеснения за етиката и морала на Тодоров

Колкото до кандидатурата на Антон Тодоров за шеф на Комисията на досиетата, авторите на отвореното писмо смятат, че досегашната му дейност дава много сериозни аргументи против неговото номиниране и евентуално избиране.

Информацията, че Тодоров ще бъде номиниран за председател на Комисията от собствената си парламентарна група, изтече неофициално в средата на седмицата. Ден по-къснопредседателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че партията му стои зад кандидатурата на Антон Тодоров, тъй като била добра.

Мандатът на сегашния състав на комисията изтече през май тази година. По закон тя може да продължи да работи до гласуването на нови членове от Народното събрание.

Аргументирайки несъгласието си с кандидатурата на Антон Тодоров, подписалите отвореното писмо посочват, че, първо, той не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж  е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си.

"Може ли да се повери длъжността на индивидуален "пазител на историко-политическата съвест" на страната на човек, който пише книга ("Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите", изд. Millenium, 2013 г.) чиито изводи, според него, се основават на документи, срещу сегашния си шеф Бойко Борисов, а след това приема да стане депутат от партията, срещу която е извършвал в писмен вид дискредитиращи текстове", питат авторите на писмото.

Това, разбира се, посочват те, не говори никак добре за тези, които са му предложили да бъде техен народен представител, но още по-зле говори за качествата на г-н Тодоров. Кога е бил искрен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове, или когато е приемал тяхното предложение да стане депутат?

Второ, досегашната дейност на този човек дава всички основания да се мисли, че той би използвал евентуалната си нова длъжност като плацдарм за кална борба (защото той има уникалната способност да прави спекулативни и нараняващи хората изводи от иначе известни факти и документи за тях). Но не срещу дейци на т.н. "опозиция", т.е. на БСП и на ДПС, които не само не крият, но дори  се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите тайни служби, а срещу хора, принадлежащи към сегашната демократическа опозиция.

Гражданите настояват кандидатурата на ГЕРБ да бъде оттеглена

"Затова ние призоваваме ГЕРБ да оттегли предложението си Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата. Ние искаме да има широк обществен дебат за качествата на бъдещия председател на тази комисия. Но най-важните качества са ясни още сега: той трябва да е отличен експерт, човек с безукорна честност и политически необвързан. Качества, на които едва ли ще отговори номинираният от ГЕРБ човек", се казва в отвореното писмо.

То е подписано (по азбучен ред) от: Аврам Ескенази, Адриана Тафрова, Албена Стамболова, Алберт Бенбасат, Александър Геров, Александър Кашъмов, Александър Кьосев, Анна Кръстева, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Асен Генов, Асен Григоров, Асен Йорданов, Божидар Кунчев, Бойко Станкушев, Весела Казакова, Виктор Лилов, Владимир Левчев, Галя Спасова, Георги Лозанов, Георги Папакочев, Гергана Жулева, Даниел Смилов, Деян Кюранов, Димитър Бочев, Евгени Дайнов, Емил Коен, Ивайло Дичев, Зелма Алмалех, Иво Драганов, Илияна Ескенази, Калин Манолов, Кин Стоянов, Кирил Прашков, Константин Бонев, Копринка Червенкова, Красен Станчев, Красимир Илиев, Любен Марков, Майя Грекова, Мария Велковска, Марияна Мелнишка, Мила Минева, Митко Новков, Михаил Неделчев, Надя Данова, Николай Аретов, Огнян Минчев, Петър Димов, Петя Кабакчиева, Пламен Дойнов, Радослав Спасов, Румен Петров, Румяна Таслакова, Светла Бъчварова, София Тодорова, Стефан Дечев, Стефан Командарев, Стефан Тафров, Стефан Попов, Тони Николов, Стефан Джамбазов, Юлиана Методиева.

В петък самият Антон Тодоров потвърди, че е приел да се кандидатира за председател на комисията. Попитан дали ще изпълнява волята на ГЕРБ и като председател на комисията по досиетата, той заяви: "Не. Ако бъда избран за председател, аз няма да бъда народен представител от ГЕРБ".

Той допълни, че ще работи с екип от 9 души, представители на другите парламентарни сили.

"Ще се ръководим от закона за досиетата и от вътрешните документи. Аз имам един Бог и това е култът към свободата, аз съм пилигрим на свободата и пазя морала си от младини", каза Тодоров.

Попитан как е гласувал за министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за който е известно, че е бил агент на бившата ДС, Тодоров заяви, че го е подкрепил в пленарна зала.

"Има коалиционно споразумение, подписал съм ангажимент към партията, заради която съм народен представител, аз съм длъжен да изпълнявам решенията, които се вземат", обясни Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?