Общественици призоваха Цацаров да спре регистрацията на неонацистка партия

Общественици призоваха Цацаров да спре регистрацията на неонацистка партия

112 общественици призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да направи всичко необходимо, за да бъде спряна съдебната регистрация на неонацистката партия "Националистическа партия на България".

В сигнала до държавното обвинение се излагат редица доводи за противоконституционността на формацията. Прокуратурата има право да изпрати свой представител, за да възрази пред Софийския градски съд срещу вписването на "Националистическа партия на България".

Партията бе учредена в София на 9 ноември тази година. Датата е символична, защото вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 година нацисткият режим провежда т.нар. "Кристална нощ", която е началото на масовите погроми срещу евреите в Европа.

В сигнала до Цацаров се припомня, че партията е съставена от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест”, скинхедс и ултраси, организирани в паравоенни формирования като "Национална Съпротива" и "Офанзива“

"Учредителите (на неонацитската партия) са заявили: Първата и неотложна задача, която "Националистическа партия на България“ си поставя, е прочистването на страната от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни, и държи в състояние на страх българското население“, се припомня в сигнала.

Гражданите посочват, че формированието има за цел забрана на ред неправителствени организации, както и поставяне в привилегировано положение на група хора по расов, етнически, религиозен и политически признак.

В сигнала се сочи още, че неонацистите вече подготвят протест и блокиране на пътища в Перник срещу настаняването там на бежанци.

"Тази партия е противоконституционна. Тя представлява "организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите”, ако не и "организация, която създава тайни или военизирани структури, или се стреми да постигне целите си чрез насилие", сочат подателите на сигнала, цитирайки забраните в конституцията.

Те напомнят, че "учредяването на партията съставлява образуване или ръководене на организация, която си поставя за цел извършването на престъпления като проповядване и подбуждане към омраза и употреба на насилие". В случая Наказателният кодекс предвижда наказания за ръководене и дори за членство в такава формация.

Гражданите напомнят зачестилите случаи на нападения срещу български граждани и чужденци на расистка основа в София след 3 ноември.

"По отношение проповядването на омраза и насилие е необходим и стриктен превантивен институционален контрол. Именно такъв следва да упражни българската прокуратура, като пред съда се застъпи за обществения интерес в демократичната държава и за върховенството на закона, които са несъвместими с регистрация на неонацистка партия като новоучредената. Без съмнение, Вие, господин Главен прокурор, съвършено оценявате това", завършва сигналът.

Споделяне

Още по темата

Още от България