Общественици с разнопосочни декларации за Македония

Едните искат София да подкрепи Скопие за ЕС, другите – да не се връща политиката на компромиси

Скопие

Общественици излязоха с разнопосочни позиции каква да бъде българската политика спрямо Македония. Първо група учени и политици призоваха София да подкрепи започването на преговори за членство на Македония в ЕС, а в петък други контрираха с отворено писмо, в което се настоява София да не се връща към политиката на компромиси спрямо югозападната ни съседка.

 

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха даването на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство. Външният министър Кристиан Вигенин обаче започна по-умерена политика, въпреки че все още няма подписан договор между двете страни.

 

По-рано тази седмица група популярни лица, сред които проф. Андрей Пантев, проф. Николай Слатински, Христофор Тзавелла, проф. Иван Билярски и други, изпратиха становище до президента, премиера и председателя на парламента, в което настояват България да подкрепи Македония за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

 

"Преговорният процес е мощен инструмент за налагане на европейски принципи и норми в посока на демократизирането на кандидат-членките за съюза. България не приема тенденции и процеси в Република Македония, които не са в посока на естествената и желана близост между двете държави, но подписването на Договор за добросъседство и всички други проблеми могат и трябва да се решават в хода на преговорите и те не трябва да спъват Република Македония в процеса за присъединяването ѝ към Европейския съюз", се посочва в становището.

 

Вигенин също поиска договор от Македония, но все още от страна на Скопие идват противоречиви сигнали. Преди време външният министър Никола Попоски обяви, че не вижда смисъл от подписването на подобен договор. Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски.

 

В петък пък друга група общественици, сред които Божидар Димитров, Пламен Павлов, Красимир Каракачанов и други, излязоха с отворено писмо до президента, премиера и председателя на парламента, в което посочват, че през последните дни "с безпокойство се констатират редица опити и намерения за поредната подмяна и ревизия на българската позиция по повод европейското членство на Република Македония".

 

"Използването на политическата криза, в която се намира управлението на страната, не трябва да се превръща в аргумент за защита на кауза, която няма нищо общо с българските национални интереси и отстояването на авторитета и името на България. Стремежът към лична самоизява, левичарските уклони, реминисценцията по минали грешки и съчетаването на частни интереси не може и не трябва да бъде за сметка на страната ни. Връщането към политиката на компромиси и непрекъснати отстъпки няма да допринесе нито за подобряване на образа на България в очите на най-младата ѝ съседка, нито до даване права на определящите се като българи нейни граждани, нито до спиране на езика на омразата, нито до отказ от национални, етнически и последващи териториални претенции към България", посочват авторите.

 

Според тях не "бива да се самозаблуждаваме, че поредният жест на добра воля от страна на България ще бъде оценен положително".

 

"Напротив, всички добронамерени жестове на българските правителства досега са били възприемани в Скопие като слабост и незаинтересованост от българска страна. Те винаги са окуражавали управляващите в Скопие да засилват репресивните мерки спрямо хората с българско самосъзнание и още по-нагло да фалшифицират българската история. Мълчанието на българската дипломация досега е получавало в отговор от страна на скопското правителство единствено нови претенции и клевети срещу България на всички международни форуми", заявяват подписалите отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа