Общественици съгласни с избора на архитект на София, ред е на реформата

Фандъкова обявява решението си за избора на арх.Здравко Здравков до края на седмицата

Общественици съгласни с избора на архитект на София, ред е на реформата

Правилата за избора на новия главен архитект на София са спазени, въпреки редица забележки в самата процедура. Сега е ред да се направи реформата в градското планиране на столицата. Това се казва в становището на Инициативния комитет за градско развитие, в който влизат около 50 общественици.

Архитект Здравко Здравков беше избран за главен архитект на София от 13-членно жури в конкуренцията на още 14 кандидати. Очаква се до края на седмицата столичния кмет Йорданка Фандъкова да вземе решение. Тя се забави заради оспорването на процедурата от арх. Николай Пърпов.

Инициативният комитет за градско развитие беше формиран през ноември 2015 г. Формалният повод за появата му беше оставката на Петър Диков от поста главен архитект, а реалният - натрупалата се гражданска енергия и желание за участие на гражданите в процесите по вземане на решения за собствения им град.

Основна цел на Инициативния комитет (ИК) е реформа на системата за градско планиране в София. По този повод бяха проведени срещи със столичния кмет Йорданка Фандъкова и представители на Столичния общински съвет.

Фандъкова се е обърнала към ИК за сътрудничество по две основни линии. Едната е била относно съставяне на конкурсната програма и критериите към кандидатите за главен архитект, а другата за излъчване на представител на ИК в журито на конкурса за главен архитект.

ИК участва с наблюдател в лицето на арх. Любомир Георгиев, защото са взети много малка част от препоръките им по конкурсната програма. Обявените изисквания към кандидатите са включвали "нереалистични и подвеждащи очаквания към фигурата на бъдещия главен архитект" и са поставили под въпрос волята и готовността на Столична община за реформа на системата за градско планиране, е другият аргумент на ИК да не участват в журито.

Комисията е спазила правилата

Конкурсът за нов главен архитект на София протече по предварително обявените правила, смятат от ИК.

"Имайки поглед над всичките седем заседания на комисията, не намираме повод за съмнение в действията на членовете на журито", е посочено още в съобщението.

Забележките по конкурсната програма

Въпреки че дава положителна оценка за работата на комисията, ИК има редица забележки по конкурсната програма.

Едната е свързана с краткия срок за подаване на документи от кандидатите, който беше 14 дни. Фандъкова отговори на това, че такова е заложеното изискване в закона и тя няма как да не го спази.

Обявената заплата от 750 лв. за главния архитект на София, "най-вероятно е имала силно демотивиращ ефект" и е отблъснала потенциални кандидати, смятат от ИК.

Другата забележка е свързана с факта, че не са били ясни предварително имената на членовете на журито и защо именно това е бил излъченият състав на журито. Комисията беше съставена от 13 души, от които седем съветника избрани от Столичния общински съвет и петима души от администрацията.

Очакванията за "свръхчовек" към новия главен архитект

Основна част от критиките и притесненията на ИК са свързани с очакванията към фигурата на новия главен архитект.

Чрез така конкурсна програма Столична общината заяви, че "търси личност, която да бъде едновременно визионер, администратор, политик и мениджър. Така да се каже, "свръхчовек", смята ИК.

Позицията на Инициативния комитет от самото начало е била, че е нужно разделяне на отговорностите и властта, които в този момент са концентрирани в поста на главния архитект.

Според ИК всички заседания на конкурсната комисия е трябвало да се предават на живо по интернет, защото е важно да се знае зад какви позиции застават и какви оценки дават отделните членове на журито.

Двата опита за публично представяне на кандидатите - в Съюза на архитектите и в представителството на Еврокомисията, е трябвало да бъдат част от конкурсната процедура, смята още ИК.

Ред е на реформата

Целта на направените коментари е да послужат като препоръка при организирането на бъдещи конкурсни процедури от институциите у нас, и в частност - по въпросите, които засягат развитието на града ни, посочват от ИК.

Въпреки това Инициативният комитет вярва, че "е направена сериозна крачка в положителна посока".

ИК се надява новият главен архитект да прояви диалогичност, а Столична община - твърдост, в реализирането на промяна в системата.

"Вярваме, че времето за осъществяване на реформа е настъпило и изразяваме своята готовност да съдействаме с експертизата, с която разполагаме, в името на устойчивото развитие на нашия град", се казва в позицията на ИК.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?