Общественици: Твърдението, че решаваме медицински въпроси, е некоректно

Общественици: Твърдението, че решаваме медицински въпроси, е некоректно

Представители на гражданската квота във Фонда за лечение на деца отхвърлиха в сряда внушенията на зам.-здравния министър Атанас Кундурджиев, че хора без нужната компетентност решават медицински въпроси, заради което здравното министерство иска да им отнеме правото на глас в Обществения съвет.

Преди ден зам.-здравният министър Атанас Кундурджиев обяви, че министерството обмисля да ореже правомощията на Обществения съвет, така че гражданската квота да няма глас при взимането на решения, а да има само надзорни и консултативни функции.

“Общественият съвет на Фонда за лечение на деца следи за законосъобразност и целесъобразност на решенията и в това сме доста добри и силни, но явно това е някакъв проблем“, коментира журналистът от БНТ Мария Чернева преди заседание на звеното .

“Ние не решаваме дали една трансплантация може да се прави в България, или не, без експертното мнение на съответните тясно профилирани лекари и твърдението, че нямаме нужната експертиза да взимаме такива отговорни решения и да решаваме съдби, е безобразно некоректно", посочи Чернева.

Относно решението на фонда бъбречната трансплантация на 9-годишния Байрям да се извърши в чужбина, Чернева обясни, че Общественият съвет е взел решението си на базата на становищата на авторитетни детски лекари, че възможностите за лечение в България са изчерпани.

Представителят на пациентски организации “Заедно с теб“ в Обществения съвет Пенка Георгиева също посочи, че хората, които не са лекари, по никакъв начин не взимат медицински решения. “Решенията на Обществения съвет се базират единствено на две положителни становища от доценти и професори, утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването. Ако има едно положително и едно отрицателно становище, тогава се кани друг лекар, който да бъде арбитър на спора“, допълни Георгиева.

За сряда бе насрочено първо заседание с новия директор на фонда Тинка Троева, но засега тя се въздържа от публични изяви. В дневния ред на заседанието бяха включени заявленията за лечение на 74 деца.

С позиция срещу обявените от здравното министерство намерения излязоха и от “Да, България“. “Детското здравеопазване е една от сферите на особен интерес и приоритет на политиката ни, затова смятаме за неморално въпроси, засягащи здравето и живота на най-уязвимите български граждани – болните деца – да се решават непрозрачно и централизирано“, посочват от партията.

“Комуникираните публично тези, че гражданският контрол върху медицински разходи е вреден и едва ли не опасен за здравето на децата, напълно противоречат на философията на институцията, която предполага решенията на Обществения съвет да се взимат съобразно становищата на външни, независими експерти. Личи неразбирането, че Фондът е институция с финансови и организационни, а не медицински функции, и работата на администрацията и на Обществения му съвет е да се вземат най-целесъобразните за здравето и живота на всяко дете решения, въз основа на компетентните становища на експертите, а не да предопределя клинично поведение“, посочват от “Да, България“.

“Изваждането на зависимостите, корупционните практики и конфликтите на интереси от всяка една институция минава през отварянето ѝ за гражданско участие и мониторинг. В момента сме свидетели на точно обратния процес“, посочват от партията и призовават Министерството на здравеопазването да отвори диалога за необходимите промени в работата на фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?