"Общественият интерес" остави в ареста доскорошен шеф в МВР

Задържаният преди седмица шеф на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов остава в ареста. Това реши в четвъртък и втората съдебна инстанция – Софийският апелативен съд. Магистратите мотивираха решението си с "обществения интерес", който в случая надделявал над личната свобода.

Този извод бе изваден от практиката на Европейския съд за правата на човека при определяне на мерки за неотклонение. Адвокатът на Христов коментира след това, че няма дефиниция на "обществен интерес".

Стефан Христов бе заключен при акция на ДАНС и "Вътрешна сигурност" в МВР по обвинение за престъпление по служба. Арестът му бе посочен от министър Цветанов като част от "разчистването на къщичката" на улица "Шести септември".

Според обвинението Христов е участвал в организирана престъпна група, която уреждала чужденци – предимно молдовци и украинци – с българско гражданство. Преди да се мотивира с "обществения интерес", съдът изтъкна, че срещу Христов са дадени доста свидетелски показания, които го уличават. Освен това били използвани и специални разузнавателни средства.

Въпреки, че защитата на Христов представи документ, че той е отстранен от длъжност и не може да попречи на разследването, съдиите посочиха обратния път към следствената килия.

Решението им е окончателно.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?