Общественият натиск върху правителството е по-важен за борбата с корупцията и престъпността

Общественият натиск върху правителството е по-важен за борбата с корупцията и престъпността

Началникът на отдела за България в дирекцията по разширяване на Европейската комисия (ЕК) Бриджит Чернота заяви в интервю за електронното издание Kafene.net, че очаква българските власти да продължат заедно с гражданското общество и неправителствените организации борбата с корупцията и организираната престъпност и след влизането на страната в ЕС.

“Трябва да запазим оптимизма си, че напредъкът, който несъмнено беше постигнат през последните две години ще продължи и, може би, дори ще бъде ускорен, защото виждаме, че натискът в навечерието на членството в ЕС доведе до някои резултати. Не можем да си позволим в този момент да проявим слабост”, коментира Бриджит Чернота в сряда, ден след като Еврокомисията оповести, че България и Румъния влизат в ЕС от 1 януари, но при безпрецедентно строги условия.

“Трябва да продължим да правим повече и още по-големият натиск ще покаже на отговорните хора, че вървят в правилната посока. Независимо дали натискът идва чрез механизма за проверка или от обществото като цяло. В крайна сметка обаче, натискът от страна на обществото е този, който е по-важен, защото нещата трябва да се променят така, че всеки българин да може да живее в по-сигурна среда. Хората в България трябва да разберат, че никой не е над закона”, изтъкна Бриджит Чернота пред Kafene.net.

Тя допълни, че всеки народ избира своето правителство и заслужава правителството, което има и трябва да изисква от него да осигури условия за нормален и спокоен живот, както е в останалите страни членки на ЕС.

Чарнота заяви, че ЕК не очаква показни процеси от българските власти, защото това е останка от миналото. Според нея  процесите на промени в България вече са необратими и ще продължат и след приемането на страната в ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?