Обществено мнение на един клик разстояние

Платформата bgreferndum доказва, че е-управлението не е свръхсложно и скъпо

Обществено мнение на един клик разстояние

Докато държавата плаща внушителните 1.745 млн. лева за изработка на платформа за електронни референдуми, планирана за лятото на 2013 г., оказва се, че такъв проект вече е реализиран – за кратки срокове и собствени средства на един единствен човек. Става въпрос за платформата, функционираща от около месец, но вече със 4600 регистрирани потребители, участващи в около 30-ина анкети за проблеми на национално и местно ниво.

Разликата между bgreferendum и други интернет страници за онлайн допитвания е, че новата платформа има амбицията да е наистина представителна по отношение на общественото мнение. Регистрацията е лесна, но изисква коректно попълване на минимално количество лични данни – име, образование, възраст, а потребители като "Зайо Байо" се изхвърлят от системата. Тя не позволява и гласуване повече от един път по даден въпрос от един профил, въпреки, че 100% гаранция, че резултатите са неманипулируеми на практика не съществува. Компанията – собственик на платформата, е регистрирана по Закона за личните данни с най-висока степен на защита.

Зад проекта стои Лидия Делирадева, преподавател по български език на чужденци, която замисля платформата още преди две години и дори търси съдействие от правителството, но в крайна сметка решава да го реализира сама. С екип от няколко души тя създава пространство за проучване на общественото мнение, което обхваща много повече хора и теми, отколкото социологическите агенции с начина, по който работят.

Платформата е разделена на няколко панела – за теми от национален интерес, от местен, както и обсъждане на проблеми от потребителски характер. Предвид, че съществува от около месецq очаквано най-голям интерес предизвиква въпроса справедлива ли е присъдата на Йордан Опиц, застрелял 25-годишния Мариян Янчев. Над 80% от регистрираните потребители гласуват Опиц да бъде помилван, а резултатите от анкетата са внесени в президентството, разказва Делирадева. Въпреки че е една от първите пусната от администраторите теми е "За или против АЕЦ "Белене", тя се оказва много по-актуална с днешна дата. Интересно е, че общественото мнение е разделено почти по-равно между одобрението и отричането на проекта за нова атомна централа.

По-практична се оказва секцията за местни референдуми и тази за проблеми на потребителите, която може да повлияе на местните власти в по-кратки срокове да реагират на обществените нужди. Делирадева в момента се опитва да привлече за партньор кметството на столичния район "Оборище", където е офисът на фирмата ѝ, тъй като всеки ден се сблъсква с нерешените въпроси на общината и смята, че обратната връзка с гражданите ще им е от полза.

Политически партии, граждански сдружения и фирми пък могат да се регистрират в системата и да пускат анкети по важни за тях теми, а в замяна да получат представителна извадка за обществените нагласи. Обикновените граждани, регистрирани като физически лица също могат да публикуват теми и въпроси, които ги вълнуват.

"Моят глас не свършва с бюлетината, пусната в избирателната урна. Аз съм компасът на всяка власт и управление. Аз казах. Кажи и ти". Това са част от посланията на проекта bgreferendum, който има амбицията не само да е от полза на гражданите и институциите, но и да е печеливш. А успехът му повдига въпроси защо проектите, свързани с електронното управление като онлайн референдуми и гласуване по интернет за централна и местна власт, се бавят с години и струват милиони.

Споделяне

Още от