Общи правила за развод в 10 страни от ЕС, сред които и България

Европейската комисия ще предложи следващата седмица правила за развод, които първоначално ще бъдат приложени само в десет страни членки на ЕС, включително и в България, съобщава европейското издание "Юропиън войс".

Предложението на комисията ще съдържа критерии, по които местни съдилища в десет страни да определят кой национален закон трябва да бъде използван в случаи на международни разводи. Това ще засегне двойки от различни националности, които живеят в различни страни или живеят заедно в страна, различна от страната на произхода им.

Целта е да се предотврати търсенето на развод от съпрузите в различни юрисдикции, в които всеки един от тях смята, че може да получи най-изгодно споразумение.

По данни на ЕК всяка година близо 170 000 разводи в ЕС или около 20 процента от случаите, засягат международни двойки.

Десетте страни, които ще въведат новите правила, са Австрия, България, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Румъния, Словения и Испания.

Предложението на ЕК, което ще бъде публикувано на 24 март, е дело на Вивиан Рединг, европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство, която превърна в свой приоритет хармонизирането на правилата за разтрогване на бракове.

С тази мярка за първи път ще бъде използван механизмът за "засилено сътрудничество" на ЕС - последно средство, което позволява на група членки да установят стандарти вътре в рамките на ЕС, но без да ангажират всички страни членки.

Служител на ЕС каза, че за децата на такива двойки са нужни валидни за целия ЕС правила или поне частичното хармонизиране.

За да влезе в сила, предложението трябва да бъде подкрепено от квалифицирано мнозинство от 27-те страни членки на ЕС и от Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа